Universitat Rovira i Virgili

Informe preliminar a l'associació pagesa de la vall del riu Cimitarra sobre la protecció ambiental en els municipis del sector sud de la regió muntanyenca de sant lucas, en els departaments d'Antioquia i Bolívar (Colòmbia), en el context del pla de desenvolupament sostenible

Sol·licitant: Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (ACVC)
Autors: Arturo Franco Garcés, Berta Cáceres Roig, Sophía Azcona Martínez. Con la colaboración de Javier Francisco Arenas Ferro
Tutors: Antoni Pigrau, Alex Moreno

Informe redactat en llengua castellana

L'entitat que va fer l'encàrrec va ser la Associación Campesina del Valle del Río Cimitarra, situada a Colòmbia. Aquest cas s'emmarca en el projecte subscrit l'any 2022 entre International Action Peace Catalunya i la Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV) en nom del Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT).

Entre d'altres, i tenint en compte que l'objectiu era garantir la màxima protecció de la zona de selva del sector sud de la Serranía de San Lucas (Línea Amarilla), situada als Departaments d'Antioquia i Bolívar, l'objecte de l'acord preveia la realització d'un estudi relatiu a la compatibilitat de la protecció de l'espai amb el pla de desenvolupament sostenible (PDS 2012-2022) de la zona. Cal partir de la idea que dit espai de selva està greument amenaçat per l'ampliació de les concessions mineres. No obstant això, l'objecte de l'estudi era valorar, precisament, com es podia protegir la Línea Amarilla mentre que es permet, de forma sostenible, la continuïtat de les activitats econòmiques de les comunitats locals. Concretament, l'estudi constava de quatre apartats principals: el marc jurídic relatiu a l'ordenació del territori, la ruta jurídica per a la formació de la tinença de terra, la ruta jurídica per a la formalització de la mineria artesanal o a petita escala i la ruta jurídica per a la protecció dels acords comunitaris no només a la zona de la Línea Amarilla, sinó també a la zona d'aiguamolls i llacs del riu Cimitarra.

Conseqüentment, l'informe que es va presentar recollia unes conclusions que pretenien orientar l'associació que va encarregar el projecte en les diverses qüestions que s'havien plantejat. En aquest sentit, l'informe va il·lustrar les tres maneres de poder formalitzar l'activitat minera tradicional previstes a l'ordenament jurídic colombià; sobre la tinença de terra, es va valorar o bé l'adquisició de la propietat respecte el sol agrícola, l'adquisició directa de terres ermes per part dels posseïdors sense títol; l'accés a la terra o l'ampliació de la reserva camperola cap a una zona de reserva forestal. Per últim, i sobre la figura de protecció del territori, es va proposar la protecció total del territori tenint en compte que és una zona de serra verge amb una elevada riquesa biològica, seguint les diverses figures establertes a l'ordenament colombià, tals com la declaració de Parc Nacional o de Reserva Natural (de manera que s'integrés al Sistema Nacional d'Àrees Protegides, SINAP), o fins i tot figures establertes a nivell internacional com la declaració de Reserva de la Biosfera.

Informe d'accés reservat