Sol·licitant: Ecologistes en Acció de Catalunya
Autors/es: Berta Pastor Monllor, Pablo Carruez Torralba, Victor Álvarez López, Carla Rovira Fuguet
Tutora: Marina Rodríguez Beas
Informe redactat en llengua castellana
El Pla de Ponent és una actuació urbanística prevista per a ser desenvolupada en el terme municipal de Gavà, municipi costaner situat a la comarca de Baix Llobregat, província de Barcelona. El pla afecta a una zona denominada com Calamot, àrea encara natural situada entre els nuclis urbans de Gavà i Castelldefels. Aquest espai està format per terrenys de propietat privada, declarats com a edificables des del Pla General Metropolità de 1976. El nou pla preveu, en quatre fases, la urbanització d'unes 200 hectàrees per a crear quatre nous barris, amb grans zones destinades a blocs de cases i unifamiliars. També destina espais per a la construcció d'equipaments, públics i privats i per a diverses zones verdes. En total es construirien 4896 habitatges (40% de protecció oficial), que ocuparien prop de 490 mil metres quadrats.
La zona té gran importància ambiental ja que és l'únic espai que actua com a connector biològic i paisatgístic entre les zones de serra protegides del Garraf i les zones planes costaneres i el Delta del Llobregat. També compta el Calamot amb vestigis que testifiquen la presència humana en la zona des de fa més de dos mil anys. Poden observar-se no sols restes d'un poblat iber i de construccions d'època romana, també es troben exemples de construccions preindustrials, com a forns, o masies típiques del medi rural català.
El Pla de Ponent va ser aprovat l'any 2006 d'acord amb una normativa avui ja derogada, sense sotmetre's a avaluació ambiental i amb uns estàndards de protecció de la biodiversitat i paisatge molt menys exigents dels existents en l'actualitat. Ecologistes en Acció de Catalunya encarrega a la Clínica Jurídica Ambiental analitzar la possibilitat que aquest Pla sigui revisat i hagi de sotmetre's a un procés d'Avaluació Ambiental tenint en compte els diferents impactes que pugui causar sobre la biodiversitat, paisatge i zones protegides per la Xarxa Natura 2000.