Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 173, gener 2025

Tarragona

Informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Rejane Maria de Oliveira

Sector de Treball: Líder social i defensor del drets ambientals

Lloc: Bràsil, Amèrica Llatina

Per a més informació: frontlinedefenders.org

AGENDA

III Jornades Tècniques d'Educació ambiental de la Dehesa de la Villa

Data i lloc: 24, 25 i 26 de gener de 2025, Espanya

Organitza: Fundación Carlos de Amberes y Asociación Diálogo

Per a més informació: https://www.fcamberes.org

XVII Congrés de Psicologia Ambiental

Data i lloc: 3 al 6 de febrer de 2025, Málaga, Espanya

Organitza: PSICAMB - Asociación de Psicología Ambiental ' Universidad de Málaga

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es

II Jornades de Medi ambient: Deu anys de l'Acord de París

Data i lloc: 27 al 29 de gener del 2025, Burgos , Espanya

Organitza: Universidad Isabel I

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es

Seminari "Instruments jurídics internacionals per a la governança del turisme sostenible": anomenada a comunicacions
Data i lloc: 7 de març del 2025,Barcelona, Espanya

Organitza: Universitat de Barcelona

Per a més informació: https://www.aepdiri.org

NOTÍCIES

Internacional

La crisis climàtica: cinc aspectes per a tenir en compte al 2025

La ciutat amazònica de Belém, al Brasil, serà el centre d'atenció mundial dels esforços per abordar la crisi climàtica aquest 2025, quan albergarà una de les conferències climàtiques més importants de l'ONU en els últims anys

L'esdeveniment tindrà lloc al novembre de 2025, però des d'abans hi haurà moltes oportunitats per a avanços importants en diverses qüestions relacionades amb el clima, des dels assenyats nivells de contaminació per plàstic fins al finançament de la transició cap a una economia global més neta.

Foto de pexels.com

Podem mantenir viu l'objectiu d'1,5?

"Mantenir viu l'objectiu d'1,5º" ha estat el lema de l'ONU durant diversos anys, una referència a l'objectiu de garantir que les temperatures globals mitjana no superin en més d'1,5 graus Celsius els nivells preindustrials per a final de segle. El consens científic és que la manca d'acció tindria conseqüències catastròfiques, sobretot per als anomenats "Estats de primera línia", com les nacions insulars en desenvolupament que podrien desaparèixer sota l'aigua a mesura que puja el nivell del mar.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Sis lideresses ambientals valentes guanyen el premi Campions de la Terra 2024

El guardó és el màxim honor ambiental atorgat per l' ONU als pioners dels sectors públic i privat, la societat civil i el món acadèmic que estan a l' avantguarda dels esforços per protegir tant les persones com el planeta. Una ministra brasilera es compta entre els llorejats

La ministra de Pobles Indígenes del Brasil i una iniciativa que promou l'agricultura sostenible a Egipte són dos dels sis guanyadors del premi Campions de la Terra 2024, va anunciar aquest dimarts el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

Els guardonats van ser honrats pel seu lideratge sobresortint, accions valentes i solucions sostenibles per abordar la degradació de la terra, la sequera i la desertificació

Foto de pexels.com

El premi Campions de la Terra és el màxim honor ambiental atorgat per l'ONU i reconeix els pioners dels sectors públic i privat, la societat civil i el món acadèmic que estan a l'avantguarda dels esforços per protegir tant les persones com el planeta.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Unió Europea

La millora de la qualitat del reciclatge recolzarà l'economia circular

Europa s'ha fixat uns objectius ambiciosos per crear una economia circular competitiva que pot ser clau per donar suport a la innovació, la descarbonització i la seguretat.

La transició també és necessària per aturar la pèrdua de biodiversitat i el malbaratament de recursos naturals.

Avui s'han publicat dues notes informatives de l'Agència Europea de Medi Ambient que indiquen l'estat de l'economia circular i destaquen la necessitat de millorar la qualitat del reciclat.

La nota informativa de l'AEMA «L'economia circular d'Europa en fets i xifres» ofereix un estat de la qüestió sobre el progrés d'Europa des de la producció i el consum lineals cap a la circularitat, en la qual el valor dels productes i materials es manté en l'economia molt més temps.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: https://www.eea.europa.eu/es/highlights/la-mejora-de-la-calidad

Com les bateries antigues poden ajudar a impulsar una UE més sostenible

Les bateries s'han tornat essencials per a la transició cap a l'energia neta. Alimenten tot tipus d'aparells, des de vehicles elèctrics, scooters i bicicletes fins a dispositius digitals, i són essencials per emmagatzemar energia provinent de fonts renovables intermitents

A mesura que augmenta la demanda de bateries com a solucions energètiques netes, també augmenta la necessitat de reciclar-les de manera eficaç per garantir una indústria sostenible i competitiva. Una nova sèrie d'estudis del Centre Comú de Recerca (JRC) de la Comissió Europea aborda la recollida, la classificació i el reciclatge de bateries usades, així com les taxes de recuperació de diferents materials. 

L'augment de la demanda de bateries implica un augment de la demanda de les matèries primeres que contenen, com el cobalt, el liti, el níquel i el coure.

S'espera que la demanda de liti, per exemple, creixi 21 vegades per al 2050.

En la majoria dels casos, l' extracció i el refinament d' aquests materials impliquen alts costos ambientals i socials.

Això fa que sigui especialment important estendre el cicle de vida de les bateries i garantir el major grau de circularitat de les bateries usades

Continuar llegint la notícia completa: environment.ec.europa.eu

Foto de pexels.com

Espanya

Sara Aagesen anuncia l'actualització de l'Estratègia de Descarbonització a llarg termini

La vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, ha anunciat aquest dijous, en el marc de la presentació de l'Inventari Nacional d'Emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEI) a l'atmosfera el llançament de la consulta pública prèvia per actualitzar l'Estratègia de Descarbonització a Llarg Termini (ELP 2050).

Aquesta Estratègia, que marca la senda per assolir la neutralitat climàtica al 2050, va ser aprovada en Consell de Ministres l'any 2020 i ara s'actualitzarà per incorporar els avenços produïts en els últims anys al nostre país, en matèria de descarbonització de l'economia

"Hem de posar els llums llargs, no podem pensar només en l'aquí i en l'ara, hem de pensar en quina és la nostra visió en el llarg termini, a on volem arribar l'any 2050. Per això, perquè anticipar-nos és maximitzar oportunitats, avui vam treure una consulta pública prèvia de l'Estratègia a Llarg Termini", ha anunciat Aagesen.

Foto de pexels.com

Continuar llegint la notícia completa: miteco.gob.es

La reserva hídrica espanyola es troba al 51,7% de la seva capacitat

La reserva hídrica espanyola està al 51,7% de la seva capacitat total. Els embassaments emmagatzemen actualment 28.953 hectòmetres cúbics (hm³) d'aigua, disminuint en l'última setmana en 20 hectòmetres cúbics (el 0,0% de la capacitat total actual dels embassaments).

La reserva per àmbits és la següent:

Cantàbric Oriental es troba al 83,6%

Cantàbric Occidental al 64,3%

Miño-Sil al 53,6%

Galícia Costa al 82,3%

Conques internes del País Basc al 95,2%

Duero al 63,9%

Tajo al 53,8%

Guadiana al 41,2%

Tint, Odiel i Pedres al 82,1%

Guadalete-Barbate al 28,3%

Guadalquivir al 35,2%

Conca Mediterrània Andalusa al 29%

Segura al 21,3%

Xúquer al 49,9%

Ebre al 75,9%

Conques internes de Catalunya al 33,4%

Foto de MITECO

Continuar llegint la notícia completa: miteco.gob.es

Catalunya

S'inicia una acció coordinada que posa 20 plans urbanístics en risc d'inundabilitat sota la lupa i continuarà exigiendo la seva moratòria urgent

El comitè directiu de la Xarxa Europea de Consells Assessors en Medi Ambient i Sostenibilitat (EEAC, per les seves sigles en anglès) ha designat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i Bassa, president de la xarxa per al període 2025-2026. Prèviament, l'assemblea anual de la xarxa havia escollit els cinc membres que integraran el seu comitè directiu. Aquest serà el sisè mandat consecutiu del director del CADS com a president de l'EEAC, que ho és des de l'any 2015.

Al seu torn, presideix el nou grup de treball sobre Salut de la xarxa, creat el passat mes d'octubre, que farà un seguiment de les iniciatives impulsades des de les institucions multilaterals i europees en relació als impactes del canvi climàtic i ambiental sobre la salut de les persones, i treballarà conjuntament per fer propostes, a nivell europeu, estatal i regional, en aquest àmbit.

Imagen de pixabay.com 

Les peticions estan dirigides a persones amb responsabilitats en la matèria, com la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, la senyora Sílvia Paneque i Sureda; el Director de l' Agència Catalana de l' Aigua, el senyor Josep Lluís Armenter Ferrando; els alcaldes i alcaldesses dels municipis corresponents; i altres responsables amb competències sobre cadascun dels plans urbanístics assenyalats, com l'AMB o el Consorci del Besòs.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

El director del CADS, Arnau Queralt, liderarà la Red Europea de Consells Assessors pel Desenvolupament Sostenible un sisè mandat consecutiu

El comitè directiu de la Xarxa Europea de Consells Assessors en Medi Ambient i Sostenibilitat (EEAC, per les seves sigles en anglès) ha designat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt i Bassa, president de la xarxa per al període 2025-2026. Prèviament, l'assemblea anual de la xarxa havia escollit els cinc membres que integraran el seu comitè directiu. Aquest serà el sisè mandat consecutiu del director del CADS com a president de l'EEAC, que ho és des de l'any 2015.

Al seu torn, presideix el nou grup de treball sobre Salut de la xarxa, creat el passat mes d'octubre, que farà un seguiment de les iniciatives impulsades des de les institucions multilaterals i europees en relació als impactes del canvi climàtic i ambiental sobre la salut de les persones, i treballarà conjuntament per fer propostes, a nivell europeu, estatal i regional, en aquest àmbit.

Foto de territori.gencat.cat

Continuar llegint la notícia completa: territori.gencat.cat

CEDAT

X Tarragona International Environmental Law Colloquium: "Crida a comunicacions"

Durant els dies 29 i 30 de maig de 2025 es celebrarà el X Tarragona International Environmental Law Colloquium, dirigit per Antonio Pigrau. Fins al 20 de gener està obert el termini per a la presentació de propostes de comunicació.

Continuar llegint la notícia completa: tiecolloquium.com

Foto tiecolloquium.com

El Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), juntament amb la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili, convoquen la X edició del Premi Josep Miquel Prats Canut a la millor tesi doctoral en Dret ambiental 2024.

La finalitat de la present convocatòria és distingir i premiar els autors i autores que presentin la millor Tesi Doctoral defensada a qualsevol universitat espanyola durant el curs acadèmic 2023-2024, per la seva contribució a la generació de coneixement en la disciplina del Dret ambiental, des de la perspectiva d'anàlisi de l'ordenament jurídic internacional, europeu, espanyol, autonòmic i/o local.

En aquesta desena edició, el Premi compta amb dues modalitats: la modalitat 1, per a les tesis doctorals ja publicades o acceptades per a la seva publicació en el moment de tancar el termini de presentació de sol·licituds; i la modalitat 2, per a les tesis doctorals no publicades ni acceptades per a la seva publicació en el moment de tancar el termini de presentació de sol·licituds i que no tinguin compromesa la seva publicació amb cap editorial abans d'adoptar-se la decisió sobre l'atorgament del Premi.

Continuar llegint la notícia completa: cedat.urv.cat

 

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament (UE) 2024/3005 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de novembre de 2024, relatiu a la transparència i integritat de les activitats de qualificació ambiental, social i de governança (ASG), i pel qual es modifiquen els Reglaments (UE) 2019/2088 i (UE) 2023/2859 (Text pertinent a efectes de l'EEE)

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Directiva (UE) 2024/3019 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de novembre de 2024, sobre el tractament de les aigües residuals urbanes, (versió refosa)

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Reial Decret 1310/2024, de 23 de desembre, de traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma del País Basc en matèria d'ordenació i gestió del litoral.

Per a més informació:  boe.es

Reial decret llei 10/2024, de 23 de desembre, per a l'establiment d'un gravamen temporal energètic durant l'any 2025

Per a més informació: boe.es

Catalunya

DECRET LLEI 12/2024, de 23 de desembre, pel qual es modifica l'article 29 bis del text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre.

Per a més informació:   dogc.gencat.cat

RESOLUCIÓ TER/4592/2024, de 18 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a l'execució de projectes en l'àmbit de residus que comportin una millora en processos de prevenció, de preparació per a la reutilització, de reciclatge o d'incorporació de materials reciclats, i projectes d'investigació i desenvolupament experimental aplicats en plantes de tractament de residus de tercers.

Per a més informació:   dogc.gencat.cat

RESOLUCIÓ TER/4617/2024, de 19 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de subvencions per a projectes de foment de l'economia circular.

Per a més informació: dogc.gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Cinquena) de 21 de novembre de 2024.

Mesto Rimavská Sobota contra Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Petició de decisió prejudicial plantejada pel Najvyšší správny súd Slovenskej republiky. Procediment prejudicial - Medi ambient - Reglament (UE) nº 995/2010 - Obligacions dels agents que comercialitzen fusta i productes de la fusta - Article 2, lletres a) a c) - Conceptes de "fusta i [de] productes de la fusta", de "comercialització" i d'"agent". Assumpte C-370/23.

Font: eur-lex.europa.eu

Procediment prejudicial - Medi ambient - Reglament (UE) nº 995/2010 - Obligacions dels agents que comercialitzen fusta i productes de la fusta - Article 2, lletres a) a c) - Conceptes de "fusta i [de] productes de la fusta", de "comercialització" i d'"agent". Assumpte C-370/23.

Font: eur-lex.europa.eu

Espanya

Tribunal Constitucional. Ple. Sentència 142/2024, de 20 de novembre de 2024. Recurs d' inconstitucionalitat 8583-2022. Interposat per més de cinquanta diputats del Grup Parlamentari Vox al Congrés dels Diputats en relació amb la Llei 19/2022, de 30 de setembre, per al reconeixement de personalitat jurídica a la llacuna del Mar Menor i la seva conca. Competència sobre legislació de protecció ambiental, principis de seguretat jurídica, interdicció de l' arbitrarietat i legalitat sancionadora; dret al medi ambient: constitucionalitat de la llei estatal que atribueix personalitat jurídica a la llacuna costanera del Mar Menor i la seva conca. Vot particular.

Font: BOE

ARTICLES

Desai, B. H. (2025). Awaiting Wisdom of the World Court: Obligations of States in Respect of Climate Change - Green Diplomacy

Publicacions dels membres del CEDAT

Laabbas el Guennouni, Marouane, Arabadjieva, Kalina (2024) Climate change adaptation means rights for workers, en Social Europe.

Marquès i Banqué, Maria (2024). La evaluación del enfoque ecocéntrico en el derecho penal ambiental de la UE: indicadores y análisis preliminar de la Directiva (UE) 2024/1203

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

Torres López, M. A. et al. (2024) Derecho ambiental. Cuarta edición. Madrid: Editorial Tecnos Grupo Anaya, S.A.

Vaquer Caballería, M. (2022) Derecho del territorio. Valencia: Tirant lo Blanch.

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.