Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 169, setembre 2024

baner decoratiu

Tarragona

INFORMACIÓ

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Saul Rivas Ortega - Arrest domiciliari

Sector de Treball: Assessor Legal

Lloc: Comunitat de Santa Marta, El Salvador

Per a més informació: frontlinedefenders.org

AGENDA

Cimera Internacional de Comerç Just 2024
Data i lloc: Del 17 al 20 de setembre, Ciudad del Cabo, Sudàfrica. Centre de conferències Century City

Organitza: World Fair Trade Organization.

Per a més informació: https://wfto.com/events/international-fair-trade-summit-2024/

Jornada Afectivitat Fluvial

Data i lloc: del 26 al 28 de setembre.

Organitza: Fundación Zaragoza Conocimiento - FZC

Per a més información: https://fundacionzcc.org/linea/evento_afectividad_fluvial/#26

I Jornada Connexió amb la Natura i Benestar. Una emergència sociosanitària

Data i lloc: 5 d'octubre, Centro Nacional de Educación Ambiental-CENEAM.

Organitza: Centro Nacional de Educación Ambiental-CENEAM.

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es/es/ceneam/formacion-ambiental/congresos/

Congrés Iberoamericà d'Educació Ambiental

Data i lloc: 16 al 18 d'octubre del 2024, Santiago de Cali, Colòmbia

Organitza: Universidad Santiago de Cali

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es/es/ceneam/formacion-ambiental/congresos/

I Congrés Internacional contra el Canvi Climàtic

Data i lloc: 24 i 25 d'octubre, Jerez de la Frontera, Cadis

Organitza: Junta d'Andalusia

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es/es/ceneam/formacion-ambiental/congresos/

NOTÍCIES

Internacional

Un informe de previsió mundial sobre la salut planetària i el benestar humà

Per ajudar a esquivar la incertesa actual i futura i els canvis pertorbadors, alhora que compleix eficaçment el seu mandat, el PNUMA ha aplicat un procés institucionalitzat de previsió estratègica i l'exploració de l'horitzó amb vista a desenvolupar una cultura d'anticipació i orientació cap al futur.

Això reflecteix el creixent interès i la demanda de prospectiva que també es veu reforçada pel programa de reforma de les Nacions Unides i l'informe del Secretari General sobre la nostra Agenda Comuna.

Insta tots els organismes de les Nacions Unides, així com tots els Estats membres de l'ONU, a comprometre's més profundament amb les pràctiques de prospectiva i aplicar les idees derivades per fer front als riscos sistèmics mundials.

Aquest procés ha culminat en l'elaboració del present informe Navegant horitzons nous: un informe de previsió mundial sobre la salut planetària i el benestar humà, produït pel PNUMA en col·laboració amb el Consell Internacional de Ciències.

A l'informe es fa una crida al món sencer perquè presti atenció i respongui als desafiaments que sorgeixen i que podrien alterar la salut del planeta i el benestar humà.

Foto de UNEP

El document presenta vuit canvis mundials crítics que acceleren la triple crisi planetària del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i naturalesa i la contaminació i les deixalles.

Continuar llegint la notícia completa: unep.org

La nació insular del Carib a l'avantguarda del litigi climàtic

Els països més afectats pel canvi climàtic, així com els ciutadans i els grups sense ànim de lucre, recorren cada cop més als tribunals per obligar els governs i els productors de combustibles fòssils a abordar la crisi climàtica.

Una nació insular del Carib, Antigua i Barbuda, està al capdavant d'aquesta empenta.

Ha recolzat una resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides que demana a la Cort Internacional de Justícia que ponderi les obligacions dels estats pel que fa al canvi climàtic. 

A finals d'any, la Cort Interamericana de Drets Humans i la Cort Internacional de Justícia emetran opinions consultives en el cas recolzat per Antigua i Barbuda.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: unep.org

Unió Europea

La qualitat de l'aire a Europa continua millorant, però els nivells de contaminació continuen sent perillosos a moltes zones.

La nota informativa de l'AEMA «L'estat de la qualitat de l'aire a Europa el 2024» presenta dades sobre els nivells de contaminants atmosfèrics clau a Europa el 2022 i el 2023 i compara aquestes concentracions amb les normes de qualitat de l'aire de la UE i els nivells sanitaris d'orientació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les dades del 2022 són definitives i validades pels països notificants, mentre que l'anàlisi del 2023 es basa en dades provisionals.

La qualitat de l'aire a Europa està millorant, però encara no es compleixen les normes de la UE a tot Europa, com ho mostra l'anàlisi de l'AEMA

El 2022, només el 2% de les estacions de seguiment europees van registrar concentracions de partícules fines per sobre del valor límit anual de la UE.

Tot i això, gairebé tota la població europea (96 %) que viu a ciutats està exposada a concentracions de partícules fines (PM2,5) superiors al d'orientació de l'OMS).

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa:  www.eea.europa.eu/es

Els ecosistemes degradats es restauraran a tot Europa a mesura que entri en vigor la Llei de restauració de la natura

El reglament estableix objectius vinculants per restaurar els ecosistemes degradats, especialment aquells amb més potencial per capturar i emmagatzemar carboni i prevenir i reduir l'impacte dels desastres naturals. Diumenge (18 d'agost) va entrar en vigor el Reglament de Restauració de la Natura (Llei de Restauració de la Natura).

La plena aplicació de la llei és crucial per restaurar la biodiversitat de la UE i aturar una major pèrdua de biodiversitat, per assolir la neutralitat climàtica l'any 2050 i adaptar-se al canvi climàtic, i per millorar la seguretat alimentària dels ciutadans de la UE.

En fer-ho, la llei donarà suport a la consecució d'altres ambicions europees, com ara la seguretat de l'aigua.

Foto de pixabay.com

També és un instrument clau per ajudar la UE i els seus estats membres a complir els compromisos internacionals en matèria de biodiversitat en virtut del marc mundial de biodiversitat de Kunming-Montreal.

La llei posa en marxa un procés per a la recuperació contínua i sostinguda de la natura a través de la terra i el mar de la UE, alhora que es recolza un desenvolupament econòmic i una producció agrícola més sostenibles i es treballa de la mà amb el desenvolupament de les energies renovables.

Continuar llegint la notícia completa: environment.ec.europa.eu

Espanya

Col·lectius ecologistes i socials de Madrid denuncien l'Ajuntament pel seu desistiment en el manteniment de l'arbrat urbà

Tot i que Madrid ha tornat a ser nomenada per cinquè any consecutiu Ciutat Arbòria del Món per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) pel seu arbrat i zones verdes, i que Madrid ha ocupat l'onzena posició de ciutats europees en superfície d'arbres amb un 39%, això no vol dir que la ciutat de Madrid tingui cura bé de la massa arbrada.

Aquestes denominacions per a l'alcalde i el consistori que ell presideix són tot un orgull, i en treu pit, però caldria matisar aquestes distincions.

Madrid compta amb 5,7 milions d'arbres segons el Consistori però no tots aquests arbres són al nucli urbà, la gran majoria d'aquests exemplars correspon a la Casa de Campo i al Monte del Pardo.

Foto de pixabay.com

A Madrid ciutat, segons estadístiques municipals es compta amb una mica més de 663.000 arbres davant dels 700.000 que hi havia l'any 2019, cosa que vol dir que des que Almeida és alcalde s'han perdut al voltant de 36.000 exemplars.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

Greenpeace sobrevola el Mar Menor i avisa a les administracions del risc de catàstrofe ecològica si no paran immediatament els vertits.

Greenpeace ha sobrevolat i documentat fotogràficament la taca blanca present al Mar Menor.

Un dels problemes ambientals més greus d'aquesta regió, i ha constatat que les administracions competents (Regió de Múrcia i MITECO) continuen permetent que el flux descontrolat de nitrats, que va començar fa dècades, continuï impunement. La realitat és que el pla abocat zero al Mar Menor no s'està executant. Els xàfecs de les DANES que estem veient avui, i que continuaran previsiblement durant la tardor, augmenten el risc de catàstrofe ecològica ja que augmenten el flux d'aigües contaminades a la llacuna.

Foto de pixabay.com

El fenomen de la taca blanca és objecte de preocupació creixent entre la comunitat científica i ecologista ja que representa una amenaça significativa per a la biodiversitat i la salut ecològica d'aquesta àrea única.

Continuar llegint la notícia completa: es.greenpeace.org

El MITECO llança una aplicació per visualitzar a temps real l'Índex de Qualitat de l'Aire

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), amb la col·laboració del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, ha posat a disposició del públic una nova aplicació per a dispositius mòbils que permet la visualització, en temps real, de l'Índex Nacional de Qualitat de l'Aire (ICA) que marquen les diferents estacions de mesura de la xarxa nacional de vigilància.

Aquesta nova app per a mòbils permet consultar la informació sobre la qualitat d'aire, fins ara només disponible a la web, d'una manera amigable.

Les categories utilitzades en aquesta nova aplicació, així com els seus llindars, són coincidents amb les utilitzades a l'actual pàgina web.

Foto de pixabay.com

Un dels principals avantatges de la nova app és la disposició d'un mapa interactiu on accedir no només a les dades a temps real, sinó a les dades previstes a futur amb una anticipació de dos dies i també a les dades modelitzades quan no es disposi de mesuraments.

Continuar llegint la notícia completa: miteco.gob.es

Catalunya

Neixen les primeres tortugues careta en el niu de la platja de la Savinosa de Tarragona

Durant la matinada del 30 d'agost han començat a néixer les primeres tortugues marines del niu de la platja de la Savinosa, Tarragona. Es tracta de l'únic niu detectat a aquesta temporada de nidificació a Catalunya. L'any 2023 es van localitzar a la costa catalana un total de 10 nius de tortuga careta.

Dels 90 ous que hi havia al niu, 52 tortugues han sortit ja de manera natural.

31 han anat directes a mar i 21 han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM. 9 per néixer en un estat molt inmadur i estaran a les incubadores del CRAM i seran alliberades en uns dies i 12 per a formar part del projecte de Head-Starting

Foto de pixabay.com

El projecte consisteix en la cria en captivitat temporal fins que aconsegueixin un pes i mida òptima per a la seva reintroducció al medi natural, afavorint així la supervivència de l'espècie i contribuir a estudiar aquests fets tan insòlits i cada vegada més freqüents en les nostres costes.Continuar llegint la notícia completa: territori.gencat.cat

Presenten denúncia a Fiscalia pel nou desastre ecològic del Besòs

L'ocorregut el divendres 19 de juliol, amb la fuita d'enormes quantitats d'amoníac i d'altres productes tòxics encara sense identificar, suposa una altra catàstrofe mediambiental que ha suposat una molt greu contaminació de l'aigua, el sòl, l'aire, la fauna i la flora.

Fins i tot -encara per avaluar- dels aqüífers, dels quals està projectat que en begui l'aigua la població de Barcelona, tot i que les filtracions tòxiques que s'hi produeixen contínuament.

Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia l'empresa i els seus directius, i també autoritats i funcionaris de la Generalitat de Catalunya per possible prevaricació i imprudència greu per manca de control.

Foto de pixabay.com

En menys de cinc anys s'han produït aproximadament uns 20 incendis o abocaments descontrolats per indústries instal·lades a l'àmbit del riu Besòs o als seus afluents

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org/

CEDAT

La Dra. Esther Guerrero Vizuete guanya una plaça de Professorat Agregat de l'Àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social

La Dra. Esther Guerrero Vizuete ha guanyat el concurs d'accés a la plaça de Professorat Agregat DL007292 del Departament de Dret Públic, amb perfil "Dret del Treball i de la Seguretat Social. Treball autònom i Relacions Col·lectives de Treball".

L'acte ha tingut lloc al Campus Catalunya el divendres 5 de juliol. La Comissió ha estat formada pels següents membres: Dr. Antoni Pigrau Solé (Universitat Rovira i Virgili), president. Dr. Ricardo Esteban Legarreta (Universitat Autònoma de Barcelona), secretari i Dra. Pepa Burriel Rodríguez-Diosdado (Universitat de Barcelona)), vocal.

Foto de CEDAT

Continuar llegint la notícia completa: Departament Dret Públic URV

NORMATIVA

Unió Europea

Directiva (UE) 2024/1760 del Parlament Europeu i del Consell, de 13 de juny de 2024, sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat i per la qual es modifiquen la Directiva (UE) 2019/1937 i el Reglament (UE) 2023/2859

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Reglament (UE) 2024/1991 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2024, relatiu a la restauració de la naturalesa i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2022/869

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Llei 2/2024, de 23 de maig, per la qual es creen els Impostos Mediambientals sobre parcs eòlics i sobre parcs fotovoltaics en la Comunitat Autònoma d'Aragó i es modifica l'Impost Mediambiental sobre les instal·lacions de transport d'energia elèctrica d'alta tensió

Per a més informació: boe.es

Ordre TED/526/2024, de 31 de maig, per la qual s'estableix la metodologia d'actualització de la retribució a l'operació de les instal·lacions tipus de generació d'energia elèctrica els costos d'explotació de la qual depenguin essencialment del preu del combustible i s'actualitzen els seus valors de retribució a l'operació d'aplicació a partir de l'1 de gener de 2024

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓ ACC/1917/2024, de 30 de maig, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal d'aprovació de les bases reguladores de les ajudes a la gestió forestal sostenible per a terrenys forestals de titularitat privada, en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027

Per a més informació: dogc.gencat.cat

ORDRE ACC/133/2022, d'1 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 per a la participació (operació 03.01.01) i per a les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat dels aliments (operació 03.02.01), modificada per l'Ordre ACC/140/2023, de 2 de juny

Per a més informació: dogc.gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Unió Europea

Sentència del Tribunal de Justícia (Gran Sala) de 25 de juny de 2024. C. Z. i altres contra Ilva SpA in Amministrazione Straordinaria i altres. Procediment prejudicial - Medi ambient - Article 191 TFUE - Emissions industrials - Directiva 2010/75/UE - Prevenció i control integrats de la contaminació - Articles 1, 3, 8, 11, 12, 14, 18, 21 i 23 - Articles 35 i 37 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea - Procediments d'expedició i revisió d'un permís d'explotació d'una instal·lació - Mesures de protecció del medi ambient i de la salut humana - Dret a un medi ambient net, saludable i sostenible. Assumpte C-626/22.

Font: eur-lex.europa.eu

Espanya

Sentència del Tribunal Suprem 2266/2024 (Sala contenciosa administrativa, Secció 5a). Recurs núm. 202/2023. Interposat per Agrytel S.L contra el Reial decret 35/2023, de 24 de gener, pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño- Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre.

Font: poderjudicial.es

Sentència del Tribunal Constitucional 29/2024. Recurs d'inconstitucionalitat 231-2021. Promogut per més de cinquanta senadors del Grup Parlamentari Socialista respecte de la Llei 1/2020, de 8 d'octubre, per la qual es modifica la Llei 9/2001, de 17 de juliol, del sòl de la Comunitat de Madrid, per a l'impuls i reactivació de l'activitat urbanística. Drets de participació política i d'esmena de les minories en el procediment legislatiu: extinció del procés per pèrdua sobrevinguda del seu objecte.

Font: boe.es

Catalunya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 1885/2024 (Sala contenciosa administrativa, Secció 5a). Interposat per DONYA. Sandra , Sr. Romeo , DONYA. Susana , DONYA. Tarsila , DO. Samuel i DO. Segon, sent part apel·lada l'Ajuntament de Barcelona.

Font: poderjudicial.es

ARTICLES

ELIZONDO GARCÍA, María Laura. (2024). Litigios por una transición justa en América Latina
MARCELO FERNÁNDEZ, Héctor (2024). Derecho, justicia y ética ambiental planetaria. Historia, prospectiva y lingüisticidad hermenèutica

Publicacions dels membres del CEDAT

ABEGÓN NOVELLA, Marta (Coord.), MONTERO FERRER, Carmen, MORENO URPÍ, Alexandre (2024). L'impacte dels creuers als oceans: crisi climàtica i vulneració de drets.

PALLARÈS SERRANO, Anna. (2024). Estudio de los instrumentos de planificación hidrológica en un contexto de escasez y sequía por el cambio climático. Revista Catalana de Dret Públic, 68, 19-40.

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

TORRES MANRIQUE, Jorge Isaac, CALGARO, Cleide, RIBEIRO BRASIL, Deilton (2024). Tratado de las Políticas públicas para la efectivización del derecho fundamental al medio ambiente. Ediciones Olejnik.

CERRILLO, Antonio, BEJARANO, José (2024). El mapa de la crisis ambiental en España: conflictos en la transición ecológica y sus soluciones. Primera edición. Vilassar de Dalt: Icaria Editoral

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.