Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 170, octubre 2024

baner decoratiu

Tarragona

INFORMACIÓ

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Juan López

Sector de Treball: Coordinador Comité Municipal de Bienes Comunes y Públicos

Lloc: Tocoa, Honduras

Per a més informació: frontlinedefenders.org

AGENDA

Congrés Iberoamericà d'Educació Ambiental

Data i lloc: 16 al 18 d'octubre del 2024, Santiago de Cali, Colòmbia

Organitza: Universidad Santiago de Cali

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es

16º Conferència de les Parts (COP16) del Conveni sobre la Diversitat Biològica
Data i lloc: 21 d'octubre al 1 de novembre, Cali, Colòmbia.

Organitza: Ministeri del Medi Ambient de Colòmbia.

Per a més informació: https://www.cbd.int

I Congrés Internacional contra el Canvi Climàtic

Data i lloc: 24 i 25 d'octubre, Jerez de la Frontera, Cadis

Organitza: Junta d'Andalusia

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es

XII Fòrum Urbà Mundial (WUF12): "Tot comença a casa"

Data i lloc: 4 al 8 de novembre, El Cair, Egipto.

Organitza: ONU-Hábitat

Per a més informació: https://onu-habitat.org

NOTÍCIES

Internacional

Incendis forestals devasten Amèrica del Sud, experts adverteixen que aquesta sigui la nova normalitat

És probable que els incendis forestals rècord que arrasen Amèrica del Sud es converteixin en la nova normalitat tret que la regió implementi inversions dràstiques en la prevenció d'incendis i limiti l'agricultura de tala i crema en llocs com l'Amazònia, adverteixen els experts.

Des del maig, les flames han devastat boscos i llençols a Argentina, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Paraguai i Perú, ja que la sequera ha creat condicions altament propícies per a incendis (com un guix) a molts llocs.

Fins i tot l'aiguamoll tropical més gran del món, el Pantanal (Bolívia, Brasil i Paraguai), ric en vida silvestre, ha estat cremant durant mesos. A nivell mundial, el risc d'incendis forestals extrems podria augmentar un 30% abans del 2050 com a conseqüència del canvi climàtic i el que es coneix com a canvis en l'ús de la terra.

Foto de pixabay.com

Aquests canvis inclouen que s'utilitzin zones per a l'agricultura de tala i crema, segons un informe del 2022 del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA)

Continuar llegint la notícia completa: unep.org

Convocatòria d'aportacions: Oceans i drets humans

Propòsit: Contribuir a l'informe temàtic de la Relatora Especial sobre el dret humà a un medi ambient net, sa i sostenible que es presentarà a la 58a sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU el 2025, relatiu als oceans i els drets humans.

L'oceà és el bioma més gran del món i cobreix el 70% de la Terra.

Els oceans i les zones costaneres han estat fonamentals perquè la humanitat prosperi, i són essencials en molts aspectes, com ara l'habitatge, el transport, l'alimentació, la cultura i la diversió.

Foto de pixabay.com

Uns oceans nets, sans i sostenibles són fonamentals per a la supervivència de la humanitat, especialment per als pobles indígenes i les comunitats costaneres, i per a la supervivència d'ecosistemes sans i sostenibles, dels quals depenen moltes espècies

Continuar llegint la notícia completa: ohchr.org

Nova plataforma de gestió de la qualitat de l´aire reforçarà l´acció mundial per un aire net

CCAC llança una Plataforma d'Intercanvi de Gestió de la Qualitat de l'Aire (AQMx) per complir una resolució UNEA-6 destinada a fomentar la cooperació regional i l'acció per millorar la qualitat de l'aire a nivell mundial.

La plataforma orientarà els qui gestionen la qualitat de l'aire de les ciutats i els països en les maneres envers les Directrius de Qualitat de l'Aire de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i els seus objectius provisionals.

La contaminació de l'aire causa més de 8 milions de morts prematures a l'any i afecta particularment els llocs més pobres i les poblacions més vulnerables.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: unep.org

Unió Europea

La Comisión restringe el uso de un subgrupo de productos químicos PFAS para proteger la salud humana y el medio ambiente

La Comissió restringeix l‟ús d‟un subgrup de productes químics PFAS per protegir la salut humana i el medi ambient mitjançant la restricció de lús dàcid undecafluorohexanoic (PFHxA) i substàncies relacionades amb el PFHxA.

Aquests subgrups de substàncies perfluorollogats i polifluorollogats (PFAS) són molt persistents i mòbils a l'aigua, i el seu ús en determinats productes suposa un risc inacceptable per a la salut humana i el medi ambient.

La restricció del PFHxA adoptada avui se centra en els usos en què el risc no està adequadament controlat, es disposa d'alternatives i els costos socioeconòmics seran limitats en comparació dels beneficis per a la salut humana i el medi ambient.

Foto de pixabay.com

Aquests subgrups de substàncies perfluorollogats i polifluorollogats (PFAS) són molt persistents i mòbils a l'aigua, i el seu ús en determinats productes suposa un risc inacceptable per a la salut humana i el medi ambient.

Continuar llegint la notícia completa: environment.ec.europa.eu

S'expliquen les noves normes de sostenibilitat de la UE: Preguntes freqüents sobre el Reglament sobre el disseny ecològic

El document és un recurs crucial per a totes les parts implicades, ja que garanteix una transició fluida cap a un mercat de productes més sostenible a la UE.

La Comissió Europea ha elaborat un document exhaustiu de preguntes freqüents per proporcionar aclariments preliminars sobre el nou Reglament sobre disseny ecològic per a productes sostenibles, que va entrar en vigor el 18 de juliol del 2024. L'ESPR té com a objectiu establir un nou estàndard per a la sostenibilitat dels productes, assegurant que els productes comercialitzats al mercat de la UE estiguin dissenyats amb consideracions ambientals al seu nucli.

Foto de pixabay.com

També és un instrument clau per ajudar la UE i els seus estats membres a complir els compromisos internacionals en matèria de biodiversitat en virtut del marc mundial de biodiversitat de Kunming-Montreal.

La llei posa en marxa un procés per a la recuperació contínua i sostinguda de la natura a través de la terra i el mar de la UE, alhora que recolza un desenvolupament econòmic i una producció agrícola més sostenibles i es treballa de la mà amb el desenvolupament de les energies renovables.

Continuar llegint la notícia completa: environment.ec.europa.eu

Espanya

L'aigua de la Reserva Natural de la Gola dels Inferns es farà servir per regar cirerers

Escándalo en el Consejo Asesor de Medio Ambiente de Extremadura (CAMAEX) ante una modificación del Plan Rector de Uso y Gestión (PRUG) de esta Reserva Natural que abre la mano a concesiones de agua para regar cerezos fuera del mismo.

Les organitzacions de conservació de la naturalesa presents voten en bloc en contra i avisen el director general de Sostenibilitat que revertir la protecció d'un espai natural és contrari a les lleis i ha estat condemnat per diverses sentències del Tribunal Suprem. La sessió del CAMAEX havia estat convocada uns dies abans amb diversos punts a l'ordre del dia que feien referència en realitat a un únic assumpte: l'aprovació de la modificació del PRUG de la Reserva Natural de la Gola dels Inferns, el cor natural del Vall del Jerte.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

L'Aliança per l'Autoconsum celebra l'objectiu de 19 GW del PNIEC, però adverteix de la necessitat de reformes ambicioses per aconseguir-ho

L'actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2023-2030 confirma l'objectiu fixat en la revisió de l'any passat, amb els 19 GW d'autoconsum a 2030. Des de l'Aliança per l'Autoconsum celebrem que l'autoconsum formi part central de l'estratègia d'energia i el clima del nostre país.

Tot i això, la fixació d'aquest objectiu arriba en un moment de gran dificultat per al sector.

L'any 2023 va tancar amb una caiguda en instal·lacions del 32% respecte al 2022, i del 54% al sector residencial.

Fins a la meitat del 2024, les associacions sectorials apunten a una nova caiguda del 26%.

Continuar llegint la notícia completa: es.greenpeace.org

Foto de pixabay.com

Una iniciativa coordinada pel MITECO conclou amb 3.400 dades recollides per contribuir a la gestió del medi marí

Aquesta experiència demostrativa, en què han participat 147 voluntaris, ha permès recopilar dades actualitzades de nou espècies marines d'especial interès.

La informació obtinguda serà validada per la comunitat científica i es transferirà al Banc de Dades de la Natura del MITECO, EMODNet Biology i al Sistema Global d'Informació sobre Biodiversitat per ampliar el coneixement de manera oberta.

Continuar llegint la notícia completa: miteco.gob.es

Foto de pixabay.com

Catalunya

Territori, Habitatge i Transició Ecològica reforça i amplia els serveis d'educació i informació ambiental dels espais naturals protegits

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica incrementarà i millorarà el servei d'informació i educació ambiental als espais naturals protegits.

L'adjudicació d'aquest servei permetrà la creació de fins a 180 llocs de treball per part de les empreses prestadores dels serveis d'informació i educació ambiental.

Això suposa un increment de 74 persones més de les que fins ara hi havia fent aquestes tasques. El Departament destinarà 27'13 milions d'euros a aquests servei fins al 2028.

Així mateix, el Departament també ha incrementat el nombre d'espais on finança aquests serveis.

Foto de pixabay.com

A més dels espais i parcs naturals que directament gestiona la Generalitat, també s'hi ha sumat deu espais més.

Continuar llegint la notícia completa: territori.gencat.cat

Sol liciten deu anys de presó per als tres directius de DITECSA responsables del greu abocament tòxic al Besòs

Ecologistes en Acció de Catalunya ha sol·licitat, juntament amb les corresponents sancions econòmiques i reparació dels danys causats, deu anys de presó als investigats pel greu incendi industrial amb abocament tòxic que va tenir lloc a l'empresa DITECSA l'any 2019.

En la causa penal que s'està tramitant al Jutjat d'Instrucció de Granollers, Ecologistes han demanat la pena més gran fins ara sol·licitada en aquest tipus de fets.

Entenen que hi va haver un delicte d'incendi imprudent amb risc per a les persones, a més d'un delicte contra els recursos naturals i un altre contra la flora i la fauna. El coordinador jurídic d'Ecologistes en Acció, Josep Hurtado, ho justifica: "Fins ara hi ha hagut una impunitat insuportable sobre això.

Foto de pixabay.com

Aquests empresaris-delinqüents-reincidents que posen en un risc tan alt la salut de les persones i del medi ambient, només amb l'aspiració d'obtenir un major lucre personal, ho han de pagar. (...)"

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org/

CEDAT

Susana Borràs ha participat a la Cimera del Futur de les Nacions Unides

La investigadora Susana Borràs ha representat la universitat en aquesta cimera que s´ha celebrat a la seu de les Nacions Unides a Nova York. L'objectiu ha estat l'adopció d'un "Pacte per al Futur" negociat a nivell intergovernamental i orientat a l'acció.

Aquesta conferència internacional pretén arribar a un acord que s'ha d'articular al votant del desenvolupament sostenible i finançament del desenvolupament; la pau i la seguretat internacionals; la ciència, la tecnologia i la innovació i cooperació digital; la joventut i les generacions futures, i la transformació de la governança mundial.

Continuar llegint la notícia completa: cedat.urv.cat

Lucia Casado nombrada miembro de la Comisión Jurídica Asesora

Lucía Casado Casado, professora titular (acreditada com a catedràtica) de dret administratiu al Departament de Dret Públic de la URV, coordinadora del grup de recerca Territori, Ciutadania i Sostenibilitat (2021 SGR 00162) i secretària de l'Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT), ha estat nomenada membre de la Comissió Jurídica Assessora, alt òrgan consultiu del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Continuar llegint la notícia completa: Departament Dret Públic URV

Dra. Lucía Casado Casado

El tercer webinar OpenJust Circular tanca el cicle sobre la contaminació plàstica i els reptes jurídics que planteja

Tancant el cicle de conferències virtuals dutes a terme en el marc del projecte Just Circular, el passat dia 26 de setembre de 2024 va tenir lloc el Tercer Webinar OpenJustCircular. En aquesta ocasió, es va tractar el comerç il·legal de residus plàstics. Així es complia amb l'objectiu d'analitzar les barreres existents per a la prevenció i la persecució del trànsit il·legal de residus plàstics en un escenari d'economia circular.

Per tal d'abordar la temàtica, el webinar, titulat "Tackling the Barriers to Preventing and Prosecuting Plastic Waste Trafficking: A European and International Perspective", va comptar amb la participació de José Antonio Alfaro Moreno, Especialista Sènior en Delictes Ambientals a Europol; Ioana Cotutiu, coordinadora del projecte Unwaste a l'Oficina Regional per al Sud-est Asiàtic i Pacífic de la Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC); i la doctora Serena Favarin, Professora de Criminologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Università Cattolica del Sacro Cuore a Milà.

Aquest seminari succeeix a les dues primeres edicions, que van tenir lloc el 13 de juny de 2023 i el 13 de juny de 2024, amb els títols "Nuevas perspectivas jurídicas para afrontar la contaminación por plásticos", i "Circular economy and plastic waste. Regolatory and Technology insights for enhancing sustainability", respectivament.

El contingut dels tres seminaris és accessible a la web del projecte

Pàgina web del projecte JustCircular

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament d'Execució (UE) 2024/2493 de la Comissió, de 23 de setembre de 2024, pel qual es modifica el Reglament d'Execució (UE) 2018/2066 pel que fa a l'actualització del seguiment i la notificació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en aplicació de la Directiva 2003/87/CE del Parlament Europeu i del Consell

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Reglament (UE) 2024/2516 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de setembre de 2024, pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/1009 pel que fa a l'etiquetatge digital dels productes fertilitzants UE

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Reial Decret 962/2024, de 24 de setembre, pel qual es regula la producció d'energia elèctrica a partir de fonts renovables a instal·lacions ubicades al mar.

Per a més informació: boe.es

Ordre TED/1032/2024, de 20 de setembre, per la qual es desenvolupa la plataforma electrònica de gestió i l'oficina d'assignació de recollides de residus d'aparells elèctrics i electrònics.

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓ TER/3530/2024, de 30 de setembre, per la qual es convoquen subvencions per al finançament dels projectes d'actuacions de correcció dels suports de les línies elèctriques d'alta tensió que suposen un perill per a l'avifauna per adaptar-los als requisits establerts al Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea, NextGenerationEU, corresponents a 2024, 2025 i 2026 (ref. BDNS 788661).

Per a més informació:  dogc.gencat.cat

ORDRE ARP/205/2024, de 30 de setembre, per la qual s'aproven determinades normes aplicables a la producció agroalimentària ecològica i a les explotacions d'helicicultura ecològica.

Per a més informació:  dogc.gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Unió Europea

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Primera) de 12 de setembre de 2024.
Procediment prejudicial - Medi ambient - Directiva 92/43/CEE - Directiva 2009/147/CE - Conservació de les aus silvestres - Conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres - Designació d'un territori com a zona de protecció especial - Espècies denominades "espècies que han motivat la classificació d'una àrea com a ZPE" - Mesures horitzontals temporals aplicades de forma uniforme a totes les zones de protecció especial - Manca d'adopció de plans de gestió individualitzats. Assumpte C‑66/23

Font: eur-lex.europa.eu

Espanya

Sentència del Tribunal Suprem 3779/2024, de 11 de juliol de 2024 (Sala del Contenciós-Administratiu, Secció 5ª). Recurs núm. 556/2023. Interposat per Plataforma en Defensa de la Pesca i dels Ecosistemes Marins contra el Reial decret 150/2023, de 28 de febrer, pel qual s'aproven els plans d'ordenació de l'espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles.

Font: poderjudicial.es

Sentència del Tribunal Constitucional 76/2024, de 8 de maig del 2024. Recurs d'inconstitucionalitat 6243-2023. Interposat pel president del Govern en relació amb diversos preceptes de la Llei del Parlament de Galícia 7/2022, del 27 de desembre, de mesures fiscals i administratives. Competències sobre domini públic, protecció del medi ambient i ordenació del territori: nul·litat dels preceptes legals autonòmics que estableixen en quinze anys el termini de caducitat de l'acció per imposar la reposició de la legalitat a la zona de servitud de protecció del domini públic marítim -terrestre i fixen el dia d'inici del còmput del termini esmentat; extensió, per connexió o conseqüència, dels efectes de la sentència a altres preceptes de la mateixa llei. Vot particular.

Font: boe.es

Catalunya

Sentència del TribunalSuperior de Justícia de Catalunya, a 24 de juliol de 2024, STSJ CAT 6106/2024 (Sala Contenciosa Administrativa, Secció 2a). Interposat per Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons, contra el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Font: poderjudicial.es

ARTICLES

DE OLIVEIRA, A. M. & MONTEIRO, M. (2024). Strategic climate change litigation: a catalyst for the evolution of the principles of environmental law in Brazil. Revista de Derecho Ambiental, 1(21), 117-142. https://doi.org/10.5354/0719-4633.2024.72507

OSSANDÓN ROSALES, J. (2024). Régimen jurídico alemán y chileno en materia de experimentación clínica en animales. Revista de Derecho Universidad de Concepción, 92(255), 155-199. https://doi.org/10.29393/RD255-5RJJO10005

Publicacions dels membres del CEDAT

BORRÀS-PENTINAT, Susana. (2024). Construyendo la justicia azul: Una decisión histórica del Tribunal Internacional de Derecho del Mar para la protección de los mares y océanos en un contexto de emergencia climática. Disponible en: https://agendaestadodederecho.com/justicia-azul/

IGLESIAS MÁRQUEZ, Daniel. (2024). Cambio climático, transición energética y responsabilidad empresarial de respetar los derechos humanos: perspectiva latinoamericana. Revista de Derecho Ambiental, 1(21), 143-178. https://doi.org/10.5354/0719-4633.2024.73084

MÉDICI COLOMBO, Gastón, JARIA I MANZANO, Jordi (2024). La litigación climática sobre proyectos: ¿hacia un punto de inflexión en el control judicial sobre autorización de actividades de carbono-intensivas?. Editorial Tirant Lo Blanch.

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

DE GUERRERO, Carmen, PIMIENTO, Julián y GARCÍA-ÁLVAREZ, Gerardo (2022). Las concesiones demaniales en Europa y América: implicaciones ambientales, sociales y económicas. Gobierno de Aragón.

FONSECA, Isabel y VALERO, Julián (2023). Smart cities and law, e-governance and rights. Italia: CEDAM.

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.