Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 171, novembre 2024

baner decoratiu

Tarragona

INFORMACIÓ

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Hortensia Telesforo Jiménez

Sector de Treball: Líder social y defensora dels drets humans

Lloc: San Gregorio Atlapulco, México

Per a més informació: frontlinedefenders.org

AGENDA

Cicle de Conferències sobre economia circular y espiral: Transició cap a la circularitat i sostenibilitat en Espanya

Data i lloc: 16 de novembre i 10 de desembre del 2024, online

Organitza: Associació per a la sostenibilitat y el Progrés de les Societats, ASYPS

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es/

15º Congrés Nacional de Reciclatge de paper

Data i lloc: 19 de novembre

Organitza: Associació espanyola de recicladors recuperadors de paper i cartró

Per a més informació: https://www.retema.es/

Transicions ecosocials justes en el context de empreses i drets humans

Data i lloc: 4 de desembre del 2024, Barcelona, Espanya

Organitza: Universitat Rovira i Virgili, CEDAT, Observatori DESC, CICRA, Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

Per a més informació: www.cedat.urv.cat

Congrés Nacional del Medi Ambient CONAMA 2024
Data i lloc: 2 al 5 de desembre 2024, Madrid, Espanya

Organitza: CONAMA

Per a més informació: https://www.miteco.gob.es/

NOTÍCIES

Internacional

S'inaugura a Colòmbia l'últim cim de l'ONU sobre la biodiversitat: això és el que està en joc

El cim de biodiversitat de l'ONU, coneguda com COP16, es va inaugurar oficialment el dilluns a Colòmbia i hi ha grans esperances que els països negociadors puguin acordar un camí a seguir per a salvaguardar el planeta

Considerat l'esdeveniment més important del món per a la conservació de la biodiversitat, el cim es desenvolupa en Cali, la tercera ciutat més gran del país sud-americà

Y rebrà a uns 15.000 assistents, entre ells una desena de caps d'Estat, 103 ministres i més de 1.000 periodistes internacionals.

Amb l'objectiu de promoure la cooperació internacional, acordar inversions per a protegir els ecosistemes i enfortir les polítiques ambientals globals

Foto de pixabay.com

la COP16 presa com a full de ruta el Marc de Biodiversitat Kunming-Mont-real (GBF), un pla històric per a detenir i revertir la pèrdua de biodiversitat per a 2030, adoptat en la COP15 al Canadà.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Ciutats colombianes reverdeixen el seu teixit urbà per a contrarestar el canvi climàtic

Barranquilla es troba en la costa de la Mar Carib de Colòmbia, envoltada d'aiguamolls i boscos tropicals

Si bé la ubicació és idíl·lica, també és perillosa: la ciutat de 1,3 milions d'habitants està exposada als perillosos huracans que habitualment assoten el Carib

Per a protegir-se d'eixes tempestats, Barranquilla ha llançat un ambiciós esforç per a restaurar els pantans, vies fluvials i espais verds que envolten la ciutat.

Foto de pixabay.com

Les autoritats esperen que el treball, recolzat en part pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), cree un sistema natural d'amortiment contra els forts vents i les marors oceàniques.

Continuar llegint la notícia completa: unep.org

El món ha d'actuar més ràpid per a protegir el 30% del planeta en 2030

Encara que s'han produït avanços, la xarxa mundial d'àrees protegides ha d'ampliar-se en un 12,4% en terra i un 21,6% en l'oceà en els pròxims sis anys, segons un informe de l'agència de medi ambient.

La comunitat internacional ha avançat en el seu compromís de protegir el 30% de la Terra per a 2030

Però els progressos han d'accelerar-se, segons un informe del Centre Mundial de Vigilància de la Conservació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) publicat aquest dilluns.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

Unió Europea

La UE inverteix més de 380 milions d'euros en 133 nous projectes LIFE per a donar suport a la transició ecològica en tota Europa

La Comissió ha concedit hui més de 380 milions d'euros a 133 nous projectes en tota Europa en el marc del Programa LIFE de Medi Ambient i Acció pel Clima. L'import assignat representa més de la meitat dels 574 milions d'euros de necessitats totals d'inversió per a aquests projectes, la resta procedeix de governs nacionals, regionals i locals, associacions públic-privades, empreses i organitzacions de la societat civil.

Els projectes LIFE contribueixen a aconseguir l'àmplia gamma d'objectius climàtics, energètics i mediambientals del Pacte Verd Europeu,

inclòs l'objectiu de la UE d'aconseguir la neutralitat climàtica d'ací a 2050 i detenir invertir la pèrdua de biodiversitat d'ací a 2030, garantint al mateix temps la prosperitat d'Europa a llarg termini

Foto de pixabay.com

Aquesta inversió tindrà un impacte durador en el nostre medi ambient, l'economia i el benestar de tots els europeus

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

És necessari prendre mesures urgents per a revertir la degradació del sòl a Europa

La degradació del sòl amenaça la nostra competitivitat, seguretat alimentària, productivitat agrícola, biodiversitat i resiliència als fenòmens meteorològics extrems i al canvi climàtic

Els esforços conjunts a nivell de la UE, nacional i local se centren en restaurar la salut del sòl.

L'informe sobre l'estat dels sòls a Europa 2024, presentat hui en el Fòrum de parts interessades de l'Observatori de Sòls de la UE, avalua l'estat de la degradació del sòl a la UE i en altres països de l'Espai Econòmic Europeu, com Ucraïna, Turquia i els Balcans Occidentals

Foto de pixabay.com

L'informe mostra una situació i tendències alarmants, amb una degradació del sòl que ha empitjorat molt en els últims anys, i destaca la necessitat de prendre mesures immediates per a revertir aquesta tendència.

Continuar llegint la notícia completa: environment.ec.europa.eu

Espanya

Les tràgiques conseqüències de la DANA exigeixen mesures d'alerta primerenca i accions contundents davant l'emergència climàtica

L'Ecologistes en Acció trasllada tota la seua solidaritat amb les persones afectades per la *DANA al País *Valencià i a Castella-la Manxa. Les pèrdues humanes de la DANA són més de 13 vegades majors que les derivades de l'huracà Milton. L'organització ecologista denuncia la tardança d'actuació per part dels responsables polítics dels sistemes d'alerta i emergències.

La falta d'una regulació urbanística adequada, d'un model forestal i agrícola adaptat, ignorar els plans de risc d'inundació o la falta de mesures eficaces enfront de les emergències són qüestions que exigeixen abordar-se de manera urgent.

La DANA deixa diverses comarques de les províncies de València, Albacete i Conca negades, amb més de 70 persones mortes i desenes de desaparegudes fins al moment

Foto de pixabay.com

Ecologistes en Acció se solidaritza amb totes les persones afectades, molt especialment amb aquelles que han perdut als seus sers estimats. Per a l'organització ecologista aquest episodi ha d'accelerar la implantació de mesures urgents, que ofereixin respostes immediates i eficaces, avançant en la descarbonització urgent de l'economia cap a una transformació que posa el planeta i a les persones en el centre.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

Aprovat el Reial decret per a la gestió dels residus de filtres de tabac

El Consell de ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat aquest dimarts el Reial decret relatiu a la gestió dels residus dels productes del tabac amb filtres i els filtres comercialitzats per a utilitzar-se amb productes del tabac.

Amb la finalitat d'aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides números 12 i 14 que formen part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, relatius a la necessitat de garantir modalitats de consum i producció sostenibles i a la conservació i utilització de manera sostenible dels oceans, les mars i els recursos marins, respectivament.

Foto de pixabay.com

La Unió Europea va promulgar la Directiva (UE) 2019/904 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juny de 2019, relativa a la reducció de l'impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient.

Continuar llegint la notícia completa: miteco.gob.es

MITECO presenta les actuacions per a la conservació de les tortugues marines

Durant unes jornades a València s'ha posat en valor la millora de la gestió i conservació d'aquesta espècie al llarg del seu cicle de vida. S'ha realitzat una solta de 22 nounats de tortuga comuna a la platja d'Almassora (Castelló)

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), per mitjà de la direcció general de Biodiversitat, Boscos i Desertificació i de la Fundació Biodiversitat, ha participat en unes jornades per a periodistes celebrades en el Oceanogràfic de València,

On s'han presentat el conjunt d'actuacions posades en marxa en el marc del projecte LIFE INTEMARES per a la conservació de les tortugues marines.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: miteco.gob.es

Catalunya

Publiquen l'informe sobre contaminació per ozó coincident amb l'aprovació de la nova directiva de qualitat de l'aire

L'aprovació de la Directiva europea de qualitat de l'aire coincideix amb la publicació de l'informe anual sobre la contaminació per ozó d'Ecologistes en Acció, que conclou que la totalitat de la població i del territori catalans han sigut exposats un any més en uns nivells insalubres d'aquest contaminant.

Ecologistes en Acció se suma a diverses organitzacions que esperen que la nova Directiva aprovada ahir obligue la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments a aplicar mesures eficaces per a resoldre la contaminació, en el marc dels preceptius plans autonòmics.

Foto de pixabay.com

Els territoris de les Comarques de Girona, Plana de Vic i Prepirineu han incomplit els valors d'objectiu legal vigents, així com els que contempla la nova Directiva.

Continuar llegint la notícia completa: ecologistasenaccion.org

Transició Ecològica atorga prop de 10 milions d'euros perquè entitats del tercer sector ambiental gestionen 36 nous espais naturals protegits

És la major ajuda mai convocada per al sector, del qual es beneficiaran una trentena d'entitats que s'encarregaran de 36 espais sense òrgan de gestió, amb la col·laboració dels ajuntaments.

Les accions que es duran a terme busquen millorar la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, tenint en compte que prop del 60% dels hàbitats i el 75% de les espècies d'interès comunitari de Catalunya presenten un estat de conservació desfavorable.

Amb aquesta ajuda es gestionaran aproximadament 118.000 noves hectàrees distribuïdes per tota Catalunya que representen un increment de prop d'un 20% dels Espais Naturals Protegits gestionats

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: territori.gencat.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament d'Execució (UE) 2024/2729 de la Comissió, de 22 d'octubre de 2024, pel qual s'autoritza una exempció conformement al Reglament (UE) 2024/573 del Parlament Europeu i del Consell respecte a l'ús de gasos fluorats d'efecte d'hivernacle en determinats dispositius de simulació mediambiental, equips d'assecat per polvorització o liofilització de laboratori i centrifugadores de laboratori

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Reglament d'Execució (UE) 2024/2742 de la Comissió, de 18 d'octubre de 2024, pel qual s'inscriu un nom en el registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides [Urbezo (DOP)]

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Reial decret 1093/2024, de 22 d'octubre, pel qual es regula la gestió dels residus dels productes del tabac amb filtres i dels filtres comercialitzats per a utilitzar-se amb productes del tabac que continguin plàstic i que siguin d'un sol ús.

Per a més informació:  boe.es

Reial decret 1085/2024, de 22 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de reutilització de l'aigua i es modifiquen diversos reials decrets que regulen la gestió de l'aigua.

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓ TER/3709/2024, de 14 d'octubre, per la qual s'atorga l'autorització ambiental amb declaració d'impacte ambiental d'una modificació substancial per a una activitat *ganade-*ra porcina, al terme municipal d'Alcarràs.

Per a més informació:  dogc.gencat.cat

RESOLUCIÓ ARP/3753/2024, de 14 d'octubre, per la qual es dona publicitat en l'Acord de declaració dels crèdits efectivament disponibles de la convocatòria de les ajudes a la gestió forestal sostenible en finques de titularitat privada per a l'any 2024, corresponents a la redacció i revisió dels instruments d'ordenació forestal (intervenció 6881.4 del PEPAC 2023-2027) efectuada mitjançant la Resolució ACC/2166/2024, de 10 de juny (ref. BDNS 767160).

Per a més informació:  dogc.gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Unió Europea

Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de 19 de setembre de 2024: la República de Malta ha incomplit la Directiva 2009/147, de conservació de les aus silvestres (*arts. 5; 8.1; i 9.1) en permetre la captura d'exemplars vius de set espècies de fringíl·lids silvestres amb finalitats d'investigació

Font: curia.europa.eu

Espanya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid 8893/2024, de 17 de setembre de 2024 (Sala del Contenciós). Ordenança 10/2021, de 13 de setembre, per la qual es modifica l'Ordenança de Mobilitat Sostenible, de 5 d'octubre de 2018 de l'Ajuntament de Madrid: S'anul·len diversos preceptes, concretament aquelles parts de l'Ordenança per les quals es defineixen l'àmbit de la Zona de Baixes Emissions (*ZBE) en tot el municipi de Madrid

Font: poderjudicial.es

Sentència del Tribunal Suprem 2968/2024, de 5 de juny de 2024 (Sala del contenciós). Aigües. Plans hidrològics. Impugnació de la DONA 9a i l'apèndix 5 de l'Annex V -disposicions normatives del pla hidrològic del Tajo- del Reial decret 35/2023, de 24 de gener. Cabals ecològics.

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 2962/2024, de 17 d'abril de 2024(Sala del Contenciós) Medi ambient: S'estima el recurs interposat contra l'Ordenança relativa a la restricció de la circulació de determinats vehicles a la ciutat de Sant Adrià de Besòs amb l'objectiu de preservar i millorar la qualitat de l'aire.

Font: poderjudicial.es

ARTICLES

Cardona Zuleta E., & Vásques Santamaria, J. E. (2024). Los derechos de acceso a la información, la participación y la justicia en asuntos ambientales: a propósito de las miradas feministas al Acuerdo de Escazú : SOBRE AS OPINIÕES FEMINISTAS SOBRE O CONTEÚDO E O ESCOPO DO ACORDO DE ESCAZÚ. Revista De Derecho Ambiental, 1(21), 73-98. Disponible en: https://doi.org/10.5354/0719-4633.2024.72969

O Moraga, P. (2024). La implementación de un nuevo modelo de gobernanza para la acción climática: A dos años de la dictación de la Ley Marco de Cambio Climático en Chile. Revista De Derecho Ambiental, 1(21). Disponible en: https://doi.org/10.5354/0719-4633.2024.75083

Izquierdo Torres, B. F., & Viaene, L. (2024). Una im-posibilidad legal. El Territorio-ser viviente, víctima del conflicto armado colombiano. Algunas reflexiones desde un diálogo colaborativo interdisciplinar. EUNOMÍA. Revista En Cultura De La Legalidad, (27), 72-101.Disponible en: https://doi.org/10.20318/eunomia.2024.9001

Publicacions dels membres del CEDAT

Borràs- Pentinat, S & Cossiri, A ( 2024). La protezione giuridica dei migranti forzati per causa climatica all'incrocio degli ordinamenti giuridici, Fascicolo. n. 3 Disponible en: https://www.dirittoimmigrazionecittadinanza.it/archivio-saggi-commenti/saggi/fascicolo-n-3-2024-1/1606-la-protezione-giuridica-dei-migranti-forzati-per-causa-climatica-all-incrocio-degli-ordinamenti-giuridici

Cocciolo E., & Reins, L (2024). A Critical Review of the Energy Charter Treaty from an Earth System Law Perspective. Transnational Environmental Law, 1-27. Disponible en: doi:10.1017/S2047102524000244

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

Iglesias Márquez, D., Valle Calzada, E. del, & Marullo, M. C. (2024). Hacia la diligencia debida obligatoria en derechos humanos : propuestas regulatorias y lecciones aprendidas. Colex.

Sindico, F., & McKenzie, K. (2024). Research handbook on climate change litigation. Edward Elgar Publishing Limited.

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.