Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 167, juny 2024

baner decoratiu

Tarragona

INFORMACIÓ

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Samuel Arragocés - Assassinat.

Sector de Treball: Guardià de La Guajira.

Lloc: Colombia.

Per a més informació: censat.org

Antonio Regis Nicolàs - Assassinat.

Sector de Treball: Líder Nahua i defensor dels Drets Humans.

Lloc: Mèxic.

Per a més informació: www.frontlinedefenders.org

AGENDA

Congrés Internacional "Reptes jurídics i de l'atenció de la infància i les dones víctimes de violència: el model Barnahaus, la priva preconstituida i la protecció a les víctimes de feminicidi".

Data i lloc: El 13 i 14 de juny; Aula Magna del Campus de Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona) de la Universitat Rovira i Virgili.

Organitza: La Universitat Rovira i Virgili.

Per a més informació: congressos.urv.cat

II Taller de Recerca en Empreses i Drets Humans.

Data i lloc: El 17 de juny; Facultat de Ciències Jurídiques i Económiques de la Universitat Jaume I de Castelló SALA JAA215FD.

Organitza: Universitat Rovira i Virgili, CEDAT, ICIP, Generalitat Valenciana, Universitat Jaume I, Revista espanyola d'Empresa i Drets Humans.

Per a més informació: www.cedat.urv.cat

II Seminari Internacional: "Climate Change and Human (Im)Mobility: A Gender Perspective".

Data i lloc: El 27 de juny; Sala de Juntes del Campus Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona).

Organitza: Universitat Rovira i Virgili, Territory Citizenship Sustainability, AGAUR, CEDAT i CICRA.

Per a més informació: www.cedat.urv.cat

Jornada "Seguretat Alimentària i Nutricional: Impacte en la sostenibilitat".

Data i lloc: El 19 i 29 de juliol; Anna, Comunitat Valenciana, España.

Organitza: Universitat de València, Diputació de València, Caixa Popular i Ajuntament d'Anna.

Per a més informació: events.fundacio.es

NOTÍCIES

Internacional

Desapareix l'última glacera de Veneçuela: és el primer país que es queda sense glaceres però els experts alerten que no serà l'últim - El Mundo

La glacera Humboldt (Veneçuela) ha desaparegut a causa del canvi climàtic. Amb això, el país s'ha quedat sense glaceres.

També conegut pel nom de "La Corona" aquesta glacera va arribar a abastar uns 4'5 quilòmetres quadrats.

Actualment, a penes aconsegueix els 0,02 quilòmetres quadrats.

El país tenia sis glaceres a principis del segle XX, s'ha convertit a ser el primer a quedar-se sense glaceres.

Foto de Pexels

Els experts indiquen que no podria ser l'últim país a quedar-se sense glaceres. El científic Maximiliano Herrera ha expressat que Indonèsia, Mèxic i Eslovènia també es troben en risc.

Continuar llegint la notícia completa: www.elmundo.es

Veolia executarà la dessalinitzadora més eficient del món a Unió dels Emirats Àrabs - Retema

Veolia, com a líder mundial en tecnologia de l'aigua, s'encarregarà de l'enginyeria i el subministrament de tecnologia per a la planta dessalinitzadora d'aigua de mar Hassyan en Dubái (Unió dels Emirats Àrabs). "Aquesta planta serà la segona més gran del món en tecnologia d'osmosi inversa i la major dessalinitzadora alimentada per energia solar".

Tindrà una capacitat d'uns 818,000 metres cúbics per dia proporcionant una font segura d aigua potable per a dos milions de persones.

La planta començarà a operar l'any 2026 i aconseguirà la seva capacitat total l'any 2027.

Aquest projecte comptarà amb una taxa de consum realment baixa d'uns 2,9 quilowatts-hora per metre cúbic.

Amb això, s'aconsegueix reduir el consum d'energia de les plantes dessalinitzadores d'osmosi inversa en un 35% addicional en els últims 10 anys.

Foto de Pixabay

Segons la directora executiva de Veolia, EstelleBrachlianoff: "A tot el món, la gent busca solucions al canvi climàtic. El lema és l'adaptació: en Veolia tenim solucions que actuen com a catalitzador de la transformació ecològica, que és l'eix central del nostre pla estratègic GreenUp. Aquest últim assoliment confirma la nostra posició de lideratge en tecnologies de l'aigua. El nostre compromís amb alts estàndards operatius i ambientals ha estat la força impulsora darrere del nostre lideratge en dessalinització durant més de 50 anys. Els nostres esforços han fet possible l'impossible: reduir el consum d'energia de la dessalinització a gran escala a 2,9 kWh/m³".

Continuar llegint la notícia completa: www.retema.es

Els ocells migradors estan morint, heus aquí per què hem de preocupar-nos - Environment Journal

Moltes dels ocells migradors depenen dels insectes per a alimentar-se. No obstant això, la població d'insectes està disminuint a nivell mundial. Entre les causes del present fenomen trobem la desforestació i un ús excessiu d'insecticides. Això produeix que la migració d'ocells cada vegada sigui més dificultosa.

Segons la Convenció de les Nacions Unides sobre la Conservació de les espècies Migratòries d'Animals Silvestres, els ocells constitueixen la majoria de les espècies d'animals migratoris en perill d'extinció.

El canvi climàtic i la captura il·legal són de les majors amenaces per a aquests animals.

S'han creat llocs artificials d'implantació, s'estan millorant els aiguamolls, tractant aigües residuals i plantant manglars.

Foto de Pixabay

Així mateix, ha de minimitzar-se l'ús d'insecticides químics, per la qual cosa s'estan buscant alternatives noves i no-químiques.

Els governs i les organitzacions a nivell mundial, han de col·laborar per a lluitar contra la matança i captura insostenible d'ocells migradors.

Com deia Thomas Lovejoy, un canviat de nom ornitòleg i conservacionista: "Si cuides dels ocells, t'ocupes de la majoria dels problemes ambientals del món".

Continuar llegint la notícia completa: environmentjournal.online

Unió Europea

Premis Natura 2000: la Comissió Europea va anunciar guanyadors de diversos països, entre ells Espanya - Econoticias

La Comissió Europea va anunciar que els guanyadors dels Premis Natura 2000 són: Estònia, Espanya, Portugal, Irlanda, Polònia, França, Itàlia i Bèlgica.

Aquest premi celebra el seu desè aniversari enguany i recompensa l'excel·lent gestió dels espais Natura 2000.

A més, destaca el valor afegit de la xarxa en matèria de conservació de la naturalesa per a les comunitats i les economies locals de la Unió Europea.

Foto de pixabay.com

Els guanyadors han estat seleccionats per representants del Consell, la Comissió, el Comitè de Regions, la comunitat d'ONG i les associacions d'usuaris i propietaris de terres.

Continuar llegint la notícia completa: ecoticias.com

Ja s'estan traient els primers envasos PETreciclats al 100% del món - Martín Guttridge Hewitt, Environment Journal

L'especialista europeu en envasos, Klöckner Pentaplast ha desenvolupat reeixidament el primer envàs totalment format a partir de productes antics.

Thomas Kure Jakobsten, president d'envasament d'aliments de Klöckner Pentaplast ha expressat que:

"Aquest assoliment suposa un gran avanç en la indústria de l'envasament i demostra perfectament el que és possible amb la combinació adequada d'experiència i tecnologia".

Foto de Pexels

Al que va afegir: "no sols busquem avançar en la sostenibilitat en les safates de plàstic; el nostre objectiu és començar la pròxima era".

Continuar llegint la notícia completa: environmentjournal.online

Energia solar per a 56 milions de llars europees - Energies Renovables

El 8 de maig va entrar en vigor la Directiva sobre Eficiència Energètica dels Edificis amb la seva publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea.

Jan Osenberg, assessor polític principal de SolarPower Europe, ha expressat que l'aplicació d'aquesta Directiva "podria impulsar la instal·lació de 150 a 200 GW addicionals de la capacitat solar en teulades a la UE entre 2026 i 2030".

Aquesta potència equival a la demanda d'electricitat de 56 milions de llars del territori europeu.

Foto de pixabay.com

"La Norma Solar per a Cobertes de la Unió Europea s'aplicarà als nous edificis no residencials i públics a partir de l'any 2027, als edificis residencials ja existents que siguin objecte de reformes rellevants a partir de l'any 2028, als nous edificis residencials a partir de l'any 2030 i a tots els edificis públics existents adequats a partir de l'any 2031".

Continuar llegint la notícia completa: www.energias-renovables.com

Espanya

Les ajudes per a permutar terres en Doñana i reduir la pressió sobre l'espai protegit estaran llestes a final d'any - Eva Sainz, El País

La vicepresidenta tercera ha tancat amb els alcaldes de la zona el primer paquet de subvencions del pla de 350 milions que es va subscriure amb la Junta per a recuperar l'enclavament natural.

Ribera ha assenyalat: "Presentarem les bases a informació pública el trimestre vinent amb una proposta atractiva, solvent i que compleixi amb tots els requisits per a l'acompanyament dels agricultors que se sumin i garantir la viabilitat de Doñana".

"Dels 350 milions d'euros d'aquest pla, 116 aniran destinats als agricultors que aixequin els seus cultius en els 14 municipis de l'àrea d'influència del parc nacional.

Cada empresari que decideixi suprimir els seus hivernacles, siguin legals o il·legals, per a "renaturalitzar-los" rebrà al llarg d'una dècada 100.000 euros del Govern, que aporta el 70%; la Junta posa un altre 20% i la Diputació de Huelva el 10% restant".

Foto de Pixabay

El protocol que s'ha signat recentment a Sevilla és el pas previ per a aprovar el Reial decret en el qual es recolliran les assignacions de les partides entre els 14 municipis que posteriorment es concretaran en convenis individuals amb cadascun d'ells.

Continuar llegint la notícia completa: elpais.com

Un total de 20 Premis Nobel secundaran que l'Albufera de València sigui Reserva de la Biosfera - El País

Un total de 20 guardonats amb el Nobel formaran part del jurat dels Premis Rei Jaume I i s'uniran aquest mes per a celebrar a València un acte de defensa. Aquest acte de defensa consisteix en el fet que es reconegui a l'Albufera com a Reserva de la Biosfera.

Aquests científics es reuniran a València els dies 3 i 4 de juny per a triar als guanyadors de la 36a edició dels Jaume I.

Participaran en un acte previst en el Museu de les Ciències amb la finalitat de "conservar la diversitat biològica i oferir mitjans de subsistència sostenible a les comunitats locals que envolten el parc natural".

Foto de pixabay.com

L'Ajuntament de València va iniciar a principis de l'any 2024 el procés perquè es presentés a candidatura de la UNESCO.

Els jurats anunciaran els set guanyadors dels premis d'entre les 232 candidatures.

Continuar llegint la notícia completa: elpais.com

El combustible que tothom cerca «beneeix» a Espanya: està en aquesta regió i la banyarà en or - Econoticias

España ha estat 'beneïda' amb un combustible buscat a nivell mundial i això podria omplir-nos d'or.

Es tracta d'un nou combustible en pasta a 350° i zero emissions. La fi és reemplaçar o complementar els combustibels fòssils tradicionals com el petroli, el carbó i el gas natural.

El canvi climàtic suposa una clara amenaça i en diferents nacions s'alça la veu d'alarma perquè canviem la forma en la qual rebem energia. L'objectiu de la substitució és reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Foto de pixabay.com

Aquest combustible és l'hidrogen.

L'hidrogen "no produeix emissions, és inesgotable i és l'únic residu que deixa és vapor d'aigua". La seva extracció es realitzarà a la província d'Osca, culminant les seves primeres perforacions enguany.

Continuar llegint la notícia completa: www.ecoticias.com

Catalunya

ASAC insta a accelerar inversions i millorar la gestió de l'aigua a Catalunya per a evitar errors passats - Retema

L'Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC), que representa el 90% de la població proveïda ha demanat no repetir els errors de l'any 2008 i garantir que les inversions per a afrontar la sequera s'executin de manera efectiva.

"S'ha expressat la necessitat de comptar amb noves dessaladores i una xarxa mullada i interconnectada que permeti fer resoldre de manera reversible el problema del subministrament en circumstàncies excepcionals".

Així mateix, s'ha expressat "la necessitat de posar el focus en la gestió de l'oferta i garantir la disponibilitat de l'aigua per a no posar en risc el benestar de la ciutadania i el desenvolupament de l'activitat productiva" en lloc de centrar-se en al demanda i les limitacions en el consum.

Foto de pixabay.com

Rubén Ruiz, el president de la ASAC ha manifestat que: "amb les pluges de les últimes setmanes, estem una mica millor que fa dos mesos, però no estem bé". De tal forma que encoratja a "no parar les inversions i execucions previstes, així com actuacions en les xarxes, per a poder garantir que, si la tardor no és plujós, tinguem un any 2025 amb més recursos dels que hem tingut fins ara". Al que ha afegit "només d'aquesta manera podrem garantir que no depenguem tant de la pluja, com hem fet fins ara".

Continuar llegint la notícia completa: www.retema.es

Catalunya aprova una estratègia pròpia per al desenvolupament i impuls del biogàs - Retema

El Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat l'Estratègia catalana de biogàs 2024-2030 i el seu consegüent pla d'acció.

El document planteja accions i mesures perquè el biogàs contribueixi a la descarbonització de la societat catalana i sigui el centre d'un nou model integrat de gestió de residus i materials orgànics dels quals obtenir productes amb valor afegit.

L'Estratègia té com a finalitat "fomentar la valorització de les dejeccions ramaderes i dels residus orgànics per a obtenir biogàs i aprofitar-ho per a la generació de calor, electricitat o biometà, i biofertilitzants".

Foto de pixabay.com

L'Estratègia estableix objectius en els "àmbits ambiental, energètic, territorial, econòmic i social; identifica barreres per a complir amb aquests objectius, i planifica accions per a superar-les".

Continuar llegint la notícia completa: www.retema.es

Catalunya explora el potencial de l'energia geotèrmica amb el Pla Geoenergía-*Cat 2030 - Celia García-Ceca, Energies Renovables

L'Institut Català de Energia (ICAEN) i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han signat un acord per a iniciar l'elaboració del 'Pla Estratègic per a promoure l'aprofitament energètic de la GEO Energia a Catalunya en l'horitzó 2030'.

El Pla GEO energia-*Cat 2030 té com a finalitat potenciar els diferents tipus d'energia geotèrmica a Catalunya.

Així mateix, també es pretén dur a terme una diagnosi i previsió de l'evolució del desenvolupament tecnològic de cara a la seva explotació.

Així mateix, es pretén identificar les mesures i accions necessàries per a aprofitar aquest recurs renovable autòcton.

Foto de pixabay.com

Amb això, es vol contribuir a la descarbonització dels diferents sectors de l'economia de la societat catalana.

Continuar llegint la notícia completa: www.energias-renovables.com

CEDAT

Susana Borràs participa en les sessions del "V Programa de Dret Ambiental de Montevideo"

La professora Agregada de Dret Internacional Públic, Susana Borrás, va participar com a convidada experta en la Segona Reunió Mundial del Cinquè Programa per al Desenvolupament i la Revisió Periòdica de Dret Ambiental (Programa de Montevideo sobre Dret Ambiental).

Aquest Programa es va dur a terme del 3 al 5 de juny a Nairobi (Kenya).

Aquest programa té com a fi dona suport al desenvolupament i la implementació del Dret ambiental a nivell nacional i internacional.

Susana Borràs va participar com a ponent en el Simposi "Emerging issues in environmental ruleof law: contribucions de l'acadèmia i la societat civil per Montevideo environmental lawProgramme" que es va dur a terme el 30 i el 31 de maig en la conferència "Environmental refugees e rule of law revisiting legal frameworks for the protection".

Continuar llegint la notícia completa: www.cedat.urv.cat

Foto www.cedat.urv.cat

Aitana de la Varga participa en les jornades de Packnet: "Claus del nou Reglament d'Envasos i Residus d'Envasos".

La professsora agregada de Dret administratiu, Aitana de la Varga, va participar en la Jornada que es va dur a terme el passat 21 de maig a Madrid sota el títol "Claus del nou Reglament d'Envasos i Residus d'Envasos".

En aquesta Jornada es van abordar els principals aspectes del nou Reglament sota una visió actualitzada de la normativa en qüestió.

A més, es van examinar diverses estratègies per a aconseguir la circularitat en l'embalatge i com les empreses es poden adaptar i aprofitar d'aquesta nova legislació amb la finalitat d'adoptar pràctiques més sostenibles.

Foto: www.cedat.urv.cat

La ponència que va presentar portava el títol de "Aspectes destacats de les últimes novetats legislatives de la UE amb repercussió en els envasos i residus d'envasos".

Continuar llegint la notícia completa: www.cedat.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Directiva Delegada (UE) 2024/1262 de la Comissió, de 13 de març de 2024, per la qual es modifica la Directiva 2010/63/UE del Parlament Europeu i del Consell respecte als requisits relatius als establiments i a l'allotjament i a cura dels animals, i respecte als mètodes de sacrifici d'animals

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Decisió (UE) 2024/1412 del Consell, de 19 de febrer de 2024, relativa a la signatura, en nom de la Unió, de l'Acord d'Associació Voluntària entre la Unió Europea i la República de Costa d'Ivori sobre l'aplicació de les lleis, la governança i el comerç forestals quant a la fusta i els productes de la fusta amb destinació a la Unió Europea (FLEGT)

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Reial decret 496/2024, de 21 de maig, pel qual es dicten disposicions per a l'aplicació a Espanya de la normativa de la Unió Europea relativa a l'alimentació d'animals de granja amb determinats pinsos d'origen animal

Per a més informació: boe.es

Modificacions dels annexos I, II i IV del Protocol per a la protecció de la Mar Mediterrània contra la contaminació causada per fonts i activitats situades en terra, adoptades en Antalya el 10 de desembre de 2021

Per a més informació: boe.es

Catalunya

Decret llei 2/2024, de 26 de març, de concessió d'un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 prorrogats per al 2024 i de mesures financeres i de gestió per a combatre els efectes de la sequera i l'emergència climàtica

Per a més informació: boe.es

RESOLUCIÓ ACC/1727/2024, de 15 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals

Per a més informació: dogc.gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Unió Europea

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Primera)de 14 de març de 2024. Incompliment d'Estat - Directiva 91/676/CEE - Article 3, apartat 4 - Article 5, apartat 4 - Annex II, part A, punts 2 i 5 - Annex II, parteix B, punt 9 - Annex III, apartats 1, punts 2 i 3, i 2 - Article 5, apartat 5 - Protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats procedents de fonts agràries - Revisió de la llista de zones vulnerables als nitrats - Mesures obligatòries previstes en els programes d'acció - Mesures addicionals o accions reforçades. Assumpte C-576/22.

Font: curia.europa.eu

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Segunda)de 25 d'abril de 2024. Procediment prejudicial - Medi ambient - Directiva 2000/60/CE - Marc comunitari d'actuació en l'àmbit de la política d'aigües - Article 4, apartat 1, lletra a) - Objectius mediambientals relatius a les aigües superficials - Obligació dels Estats membres de no autoritzar un projecte que pugui provocar la deterioració de l'estat d'una massa d'aigua superficial - Article 5 i annex II - Caracterització dels tipus de masses d'aigua superficial - Article 8 i annex V - Classificació de l'estat de les aigües superficials - Article 11 - Programa de mesures - Projecte d'extracció d'aigua d'un llac de superfície inferior a 0,5 km². Assumpte C301/22.

Font:  curia.europa.eu

Espanya

Sentència del Tribunal Suprem nº542/2024 (Sala del Contenciós). Recurs ordinari nº375/2023. Interposat per Instal·lacions Agrícoles Robles Fuentes S.L contra el Reial decret 35/2023, de 24 de gener, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat del dia 6 de febrer de 2023, pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre.

Font:  www.poderjudicial.es

Sentència de la del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó nº265/2024 (Sala contenciosa administrativa, Secció 1a). Recurs ordinari nº1276/2022. Interposat per un particular contra l'Ordre de 19 de maig de 2022, de la Conselleria de Medi Ambient, Habitatge i Ordenació del Territori de la Junta de Castella i Lleó.

Font: www.poderjudicial.es

Catalunya

Sentència del Jutjat contenciós administratiu de Barcelona nº151/2024. Interposada per l'entitat va unir 'Deixos Comercials Turistics de Barcelona' contra l'Ajuntament de Barcelona.

Font:  www.poderjudicial.es

ARTICLES

DE SALEDEER, Nicolas (2024). Balance moderado del Pacto Verde Europeo: ¿vaso medio vacío o medio lleno?. Actualidad Jurídica Ambiental, nº146.

APARICIO, Cristina (2024). Economía circular, esperanza para un futuro sostenible y económicamente rentable. Revista Técnica de Medio Ambiente, nº254.

Publicacions dels membres del CEDAT

MEDICI-COLOMBO, Gastón (2024). La litigación climática sobre proyectos: ¿Hacia un punto de inflexión en el control judicial sobre la autorización de actividades carbono-intensivas. Tirant Lo Blanch.

CASADO CASADO, Lucía (2024). "Avance en las garantías del acceso a la información ambiental: La reclamación ante los organismos de garantía del derecho de acceso a la información pública ya es una realidad". Actualidad Jurídica Ambiental, nº146

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

ROCHA LAWTON, Natalia & FORSON, Cynthia (2024). Women and the energy sector: gender inequality and sustainability in production and consumption.

GONZÁLEZ RÍOS, Isabel & FAYA BARRIOS, Antonio Luis (2023). Desafíos jurídicos administrativos del cambio climático, la transición energética y la digilitalización.

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.