Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 168, juliol 2024

baner decoratiu

Tarragona

Tornem al setembre, bones vacances!

El proper número es publicarà al setembre

INFORMACIÓ

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Ludivia GalindezAssassinada

Sector de Treball: Líder social i defensora dels drets humans.

Lloc: Florència, Caquetà.

Per a més informació: frontlinedefenders.org

AGENDA

Full de ruta de l'economia circular a Catalunya: accions 2024

Data i localització: 17 juliol 2024. Auditori del Col·legi d'Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia, 32 -08006-Barcelona)

Organitza: Departament d'Acció Climatica, Alimentació i Agenda Rural i Col·legi d'Economistes de Catalunya

Per a més informació: mediambient.gencat.cat/ca/detalls/ActivitatAgenda/20240628-jornada-frecc-2030

Jornada "Seguridad Alimentaria y Nutricional: Impacto en la sostenibilidad"

Data i localització: 19 i 29 de juliol 2024; Anna, Comunidad Valenciana, Espanya.

Organitza: Universitat de València, Diputació de València, Caixa Popular i Ayuntamiento de Anna.

Per a més informació: events.fundacio.es

Symposium: Strategic Litigation on Climate Equality

Data i localització: 23-25 Setembre 2024. On-line.

Organitza: Berkeley Center on Comparative Equality & Anti-Discrimination Law  

Per a més informació: https://www.law.berkeley.edu

NOTÍCIES

Internacional

Un nou descobriment revela que unes inesperades algues oceàniques poden ajudar a refredar la Terra - ScienceDaily

Una recent recerca duta a terme per la Universitat de East Anglia (UEA) i la Ocean University of la Xina (OUC) ha descobert que un tipus comú d'alga ajuda a refredar el clima de la Terra a partir de la producció d'un compost abundant.

L'alga en qüestió és la Pelagophyceae i són abundants en un compost anomenat 'dimetilsulfoniopropionato' o DMSP.

Tal com destaca el professor de la UEA Jonathan Todd: "Les Pelagophyceae es troben entre les algues més abundants de la Terra, però abans no se les coneixia com a productores importants de DMSP".

A més, també va expressar que "Aquest descobriment és emocionant perquè el DMSP és un abundant compost antiestrès, font d'aliment per a altres microorganismes i una important font de gasos que refreden el clima".

Foto de pixabay.com

Aquest estudi suggereix que la producció DMSP emfatitza el paper dels microorganismes en la regulació del clima global.

Continuar llegint la notícia completa: sciencedaily.com

Un nou estudi mostra que els elefants tenen noms entre si, tal com ho fan els humans - ScienceDaily

Els científics de la Universitat Estatal de Colorado han mostrat que els elefants africans es dirigeixen entre si amb anomenats similars als noms, la qual cosa es tracta d'una habilitat poc comuna entre animals no humans, tal com expressa un estudi publicat en Nature Ecology and Evolution.

Michael Pardo, un investigador de Save the Elephants expressa que:

"Els dofins i els lloros es diuen entre si pel seu 'nom' imitant la signatura del destinatari".

I que "Per contra, els elefants no es basen en la imitació de les crides del receptor per a dirigir-se a uns altres, la qual cosa és més similar a la forma en què funcionen els noms humans".

Foto de pixabay.com

Els elefants són éssers sociables entre si i es comuniquen entre ells tant vocalment, com mitjançant la vista, l'olfacte i el tacte. Les seves crides transmeten informació sobre la seva identitat, la seva edat, el seu sexe, l'estat emocional en el qual es trobin i el context de la conducta de l'altre elefant al qual estigui cridant.

Continuar llegint la notícia completa: sciencedaily.com

Un informe mostra que la guerra entre Rússia i Ucraïna està accelerant l'emergència climàtica global - The Guardian

El cost climàtic dels dos primers anys de la guerra de Rússia contra Ucraïna va ser major que les emissions anuals de gasos d'efecte d'hivernacle generades de manera individual per 175 països.

La guerra ha generat almenys 175 milions de tones de gasos d'efecte d'hivernacle.

Entre aquestes emissions trobem diòxid de carboni, a més d'òxid nitrós i hexafluorur de sofre, conegut com el més potent de tots els gasos d'efecte d'hivernacle.

L'Assemblea General de l'ONU ha expressat que Rússia hauria de compensar a Ucraïna per la guerra.

Foto de pixabay.com

Això va portar al Consell d'Europa a establir un registre de danys, el qual inclourà les emissions climàtiques.

Continuar llegint la notícia completa: theguardian.com

Unió Europea

Bulgària rebrà impuls energètic amb l'acord BEI-NEK sobre noves centrals hidroelèctriques - European Investment Bank

Després d'un El Banc Europeu d'Inversions (BEI) prestarà assessorament a Natsionalna Elektricheska Kompania EAD (NEK), una companyia elèctrica de Bulgària amb l'objectiu de construir dues grans centrals hidroelèctriques en la part sud-oest del país.

L'acord ja està signat i s'avaluaran els beneficis i riscos de tots dos projectes.

S'estima que cadascuna de les centrals generaran aproximadament uns 800 MW.

El vicepresident de la BEI, Kyriacos Kakouris va expressar que: "El BEI dona suport al desenvolupament de projectes estratègics d'inversió sostenible en el sector energètic en tota la Unió Europea i més enllà".

Foto de pixabay.com

Aquestes plantes hidroelèctriques d'emmagatzematge per bombament també tenen la capacitat d'emmagatzemar l'energia i posteriorment alliberar-la a la xarxa elèctrica quan això resulti necessari, actuant com una bateria gegant.

Continuar llegint la notícia completa: eib.org

Sungrow presentarà nous inversors i sistemes d'emmagatzematge en intersolar Europe 2024 - Energies Renovables Política de la UE. La protecció de la qualitat de l'aigua podria estar en risc en Europa - Euronews

Sungrow, un proveïdor d'inversors fotovoltaics i sistemes d'emmagatzematge té l'objectiu d'assegurar-se l'èxit en la intersolar Europe 2024, la principal exposició mundial d'indústria solar.

L'empresa exposarà una sèrie de productes i solucions avantguardistes, a més de nous inversors, solucions d'emmagatzematge, sistemes de gestió per a llars intel·ligents i solucions de càrrega per a vehicles elèctrics.

El seu objectiu és revolucionar l'àmbit de l'energia renovable i establir una sèrie de nous estàndards per a la indústria.

Foto de pixabay.com

S'estima que Sungrow exhibirà uns 50 productes i solucions. Sungrow és un destacat proveïdor que comptava amb més de 515 GW d'inversors instal·lats a nivell mundial fins a desembre de l'any 2023.

Continuar llegint la notícia completa: energias-renovables.com

Política de la UE. La protecció de la qualitat de l'aigua podria estar en risc en Europa - Euronews

Els defensors del medi ambient han donat a veure que possiblement existeix un afebliment en les normes de la UE sobre la qualitat de l'aigua a mesura que han de complir-se els límits marcats de contaminació per a l'any 2027 segons la Directiva Marc de l'Aigua.

El passat 27 de maig es va expressar en un document l'acord de moure el termini compliment a 2039.

Davant això, Sara Johansson, especialista en política d'aigües de l'Oficina Europea de Medi Ambient ha comentat que "Aquesta crisi ha d'abordar-se amb urgència, però els Estats membres volen guanyar temps ajornant les mesures necessàries fins a les pròximes dècades, la qual cosa ens costarà molt car a nosaltres, a la nostra salut i al medi ambient".

Foto de pixabay.com

El Parlament Europeu va adoptar la seva posició sobre la revisió de la directiva volent reforçar els drets dels ciutadans a l'hora d'impugnar les decisions dels Governs i amb això, les relatives a la qualitat de l'aigua.

Continuar llegint la notícia completa: es.euronews.com

Espanya

Llista per a salpar la segona subestació elèctrica per a eòlica marina fabricada per Tecade - Manuel Montcada, Energies Renovables

L'empresa Sevillana Tecade ha presentat en el Port de Sevilla una segona subestació elèctrica que formarà part del gran parc eòlic marí de 2,6 GW situat en la costa de l'estat de Virgina als Estats Units.

El passat 27 de maig es va expressar en un document l'acord de moure el termini compliment a 2039.

Davant això, Sara Johansson, especialista en política d'aigües de l'Oficina Europea de Medi Ambient ha comentat que "Aquesta crisi ha d'abordar-se amb urgència, però els Estats membres volen guanyar temps ajornant les mesures necessàries fins a les pròximes dècades, la qual cosa ens costarà molt car a nosaltres, a la nostra salut i al medi ambient".

Foto de pixabay.com

Jorge Paradela, conseller d'Indústria, Energia i Mines de la Junta d'Andalusia ha indicat que "suposa una càrrega de treball important", per la qual cosa s'han proposat des d'Andalusia "aprofitar les nostres capacitats, els nostres recursos naturals, la nostra ubicació geogràfica i els nostres ports per a jugar un paper protagonista en aquesta oportunitat".

Continuar llegint la notícia completa: energias-renovables.com

El sector geotèrmic espanyol reclama un pla d'acció europeu - Manuel Montcada, Energies Renovables

Tant la Plataforma Espanyola Tecnològica i d'Innovació en Geotèrmia (Geoplat) com l'Associació Espanyola de Geotèrmia (Geoenergía) s'han sumat a una petició internacional que s'ha dut a terme pel Consell Europeu d'Energia Geotèrmica (EGEC Geothermal).

Aquesta petició internacional consisteix a reclamar a la Comissió Europea un ambiciós pla d'acció europeu per a l'energia geotèrmica que permeti fer front a la crisi climàtica.

Diferents organitzacions i empreses del sector ha n assenyalat que "encara que el sector continua creixent cada any, aquesta taxa de creixement està molt per sota del seu potencial i dels requisits de l'objectiu vinculant de neutralitat climàtica de la Unió Europea" fixats per a l'any 2050.

Foto de pixabay.com

Per als signants de la carta, entre els quals figuren Geoplat i Geonergía aquesta situació posa en perill tant la competitivitat, com la seguretat i la prosperitat europea, per la qual cosa s'ha estimat que "requereix una correcció urgent".

Continuar llegint la notícia completa: energias-renovables.com

Adif estrena aparcaments segurs per a bicicletes i patinets en 42 estacions espanyoles - Celia García-Ceca, Energies Renovables

Aquests aparcaments són de tipus modular, tancats i coberts, amb una capacitat de fins a sis bicicletes i s'alimenten mitjançant electricitat fotovoltaica.

Es tracta d'un nou combustible en pasta a 350° i zero emissions. La fi és reemplaçar o complementar els combustibels fòssils tradicionals com el petroli, el carbó i el gas natural.

El canvi climàtic suposa una clara amenaça i en diferents nacions s'alça la veu d'alarma perquè canviem la forma en la qual rebem energia. L'objectiu de la substitució és reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Foto de pixabay.com

Aquests aparcaments també disposen d'un sistema intel·ligent d'obertura, evitant l'ús de claus físiques a la mateixa vegada que es minimitza el consum energètic.

Continuar llegint la notícia completa: energias-renovables.com

Catalunya

Catalunya destina 55 milions per a un nou Centre de Tractament de Residus municipals a Girona - RETEMA

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat aprovar una despesa de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per a atorgar una subvenció directa de més de 54 milions d'euros a l'Ajuntament de Girona per a construir un nou Centre de Tractament de Residus municipals (CTR).

Aquest nou Centre de Tractament de Residus municipals se situarà en el complex de Campdorà, al Gironès.

Està previst que les obres comencin en el segon semestre de l'any 2025 i finalitzin abans de l'any 2028. Es preveu que la seva posada en funcionament tingui lloc l'any 2029.

Foto de pixabay.com

Amb la seva posada en funcionament ha de permetre que es resolgui en gran part la problemàtica existent entre la gestió de la fracció orgànica i la fracció permanent a la comarca del Gironès i part del seu entorn.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

L'Agència Catalana de l'Aigua comença a tramitar la restauració ambiental del llac de Sils - RETEMA

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat i signat el contracte per a l'execució de les obres amb la finalitat de restaurar el llac de Sils, a la comarca de la Selva.

El pressupost ha estat de més de 1,2 milions d'euros i es preveu que amb això podrà millorar-se l'aportació d'aigua i condicionar-ho hidromorfológicamente per a millorar el seu estat i preservar millor la seva massa d'aigua.

El llac Sils es nodreix principalment en períodes de sequera, a través dels aiguamolls construïts l'any 2006, que actuen com a tractament terciari de la depuradora del llac.

Foto de pixabay.com

Aquest tractament terciari treballa de manera irregular i s'havia anat deteriorant gradualment.

Amb aquestes obres es pretén millorar el funcionament de l'estany i gestionar l'estany en períodes de pluja i la seva sortida cap a la sèquia de Sils.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

Aprovada una nova dotació de reg agrícola de gairebé 50 hm³ per al Ter Llobregat - RETEMA

La comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter Llobregat ha aprovat la nova proposta de dotacions d'aigua per al reg agrícola per unanimitat.

Es preveu destinar entre els mesos d'abril i setembre sobre 50 hm³ d'aigua en el reg agrícola.

D'aquest total, 39,92 hm³ es destinaran al reg del Baix Ter i els 9,33 restants a la conca del Llobregat. En el cas del Ter, la xifra prevista gairebé triplica a la xifra que es va proposar el passat 30 d'abril pel conseller Mascort. L'objectiu és el de continuar garantint tots els usos.

Foto de pixabay.com

Continuar llegint la notícia completa: www.energias-renovables.com

CEDAT

El CEDAT celebra el II Seminari Internacional "Canvi Climàtic i (Im)Mobilitat Humana: una perspectiva de gènere"

El II Seminari Internacional "Canvi Climàtic i (Im)Mobilitat Humana: una perspectiva de gènere" va tenir lloc els dies 27 i 28 de juny a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Espanya. Va ser organitzat per les doctores Susana Borràs Pentinat, Francesca Rosignoli i Beatriz Felipe Pérez de la URV, amb el suport del CEDAT, el Grup de Recerca de Territori, Ciutadania i Sostenibilitat i la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV.

L'objectiu del seminari internacional ha estat explorar les connexions entre el canvi climàtic i la (im)mobilitat humana des d'una perspectiva de gènere, facilitant l'intercanvi de propostes de recerca i acció sobre aquest tema.

En particular, en aquesta segona edició es van abordar reflexions des d'un enfocament teòric i empíric, emfatitzant en enfocaments novedosos per reconèixer un estatus legal a l'emergent subjectivitat jurídica del migrant/refugiat/desplaçat climàtic, els litigis climàtics i els reptes i barreres per a l'accés a la justícia.

Foto www.cedat.urv.cat

La profunda preocupació sobre aquest tema en la comunitat internacional es va reflectir en el fet que ponents de més de 9 països, entre ells Itàlia, Anglaterra, Noruega, Ghana, Nova Zelanda i Estats Units, i més de 60 persones es van inscriure per participar virtualment i presencialment.

Continuar llegint la notícia completa: www.cedat.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament (UE) 2024/1660 de la Comissió, de 4 de juny de 2024, pel qual s'estableix el tancament de les pesqueres de sorell en la zona 8c per als vaixells que enarboren pavelló de Portuga

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Reglament (UE) 2024/1610 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de maig de 2024, pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/1242 pel que fa al reforç de les normes de comportament en matèria d'emissions de CO₂ per a vehicles pesants nous i a l'establiment d'obligacions de comunicació, es modifica el Reglament (UE) 2018/858 i es deroga el Reglament (UE) 2018/956Texto pertinent a l'efecte del EEE

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

Espanya

Llei 2/2024, de 23 de maig, per la qual es creen els Impostos Mediambientals sobre parcs eòlics i sobre parcs fotovoltaics en la Comunitat Autònoma d'Aragó i es modifica l'Impost Mediambiental sobre les instal·lacions de transport d'energia elèctrica d'alta tensió

Per a més informació: boe.es

Ordre TED/526/2024, de 31 de maig, per la qual s'estableix la metodologia d'actualització de la retribució a l'operació de les instal·lacions tipus de generació d'energia elèctrica els costos d'explotació de la qual depenguin essencialment del preu del combustible i s'actualitzen els seus valors de retribució a l'operació d'aplicació a partir de l'1 de gener de 2024

Per a més informació: boe.es

Catalunya

RESOLUCIÓ ACC/1917/2024, de 30 de maig, per la qual es dona publicitat a l'Acord del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal d'aprovació de les bases reguladores de les ajudes a la gestió forestal sostenible per a terrenys forestals de titularitat privada, en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027

Per a més informació: dogc.gencat.cat

ORDRE ACC/133/2022, d'1 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 per a la participació (operació 03.01.01) i per a les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat dels aliments (operació 03.02.01), modificada per l'Ordre ACC/140/2023, de 2 de juny

Per a més informació: dogc.gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Unió Europea

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Quinta) d'11 d'abril de 2024. Procediment prejudicial - Directiva 2008/118/CE - Article 1, apartat 2 - Impostos especials - Electricitat - Normativa nacional que estableix un impost addicional a l'impost especial sobre l'energia elèctrica - Falta de fins específics - Impost addicional considerat contrari a la Directiva 2008/118 pels òrgans jurisdiccionals nacionals - Recuperació pel consumidor final de l'impost indegudament pagat únicament davant el proveïdor - Article 288 TFUE - Efecte directe - Principi d'efectivitat. Assumpte C316/22.

Font: eur-lex.europa.eu

Sentència del Tribunal de Justícia (Sala Octava) d'11 d'abril de 2024. Procediment prejudicial - Agricultura - Política agrícola comuna (PAC) - Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) - Aplicabilitat ratione materiae - Aplicabilitat ratione temporis - Reglament (CE) núm. 1698/2005 - Article 22 - Ajuda a la instal·lació de joves agricultors - Article 71 - Subvencionabilitat - Requisits per a la seva concessió - Normativa d'un Estat membre que estableix l'obligació d'exercir l'activitat agrícola a títol principal, de manera continuada i com a empresari individual - Requisits addicionals de subvencionabilitat - Reglament (UE) n.o 1306/2013 - Article 63 - Reglament Delegat (UE) núm. 640/2014 - Article 35 - Criteri d'admissibilitat - Compromís. Assumpte C-6/24.

Font: eur-lex.europa.eu

Espanya

Sentència del Tribunal Suprem 2266/2024 (Sala contenciosa administrativa, Secció 5a). Recurs núm. 202/2023. Interposat per Agrytel S.L contra el Reial decret 35/2023, de 24 de gener, pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura i Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño- Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre.

Font: poderjudicial.es

Sentència del Tribunal Constitucional 29/2024. Recurs d'inconstitucionalitat 231-2021. Promogut per més de cinquanta senadors del Grup Parlamentari Socialista respecte de la Llei 1/2020, de 8 d'octubre, per la qual es modifica la Llei 9/2001, de 17 de juliol, del sòl de la Comunitat de Madrid, per a l'impuls i reactivació de l'activitat urbanística. Drets de participació política i d'esmena de les minories en el procediment legislatiu: extinció del procés per pèrdua sobrevinguda del seu objecte.

Font: boe.es

Catalunya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 1885/2024 (Sala contenciosa administrativa, Secció 5a). Interposat per DONYA. Sandra , Sr. Romeo , DONYA. Susana , DONYA. Tarsila , DO. Samuel i DO. Segon, sent part apel·lada l'Ajuntament de Barcelona.

Font: poderjudicial.es

ARTICLES

ELIZONDO GARCÍA, María Laura. (2024). Litigios por una transición justa en América Latina
MARCELO FERNÁNDEZ, Héctor (2024). Derecho, justicia y ética ambiental planetaria. Historia, prospectiva y lingüisticidad hermenèutica

Publicacions dels membres del CEDAT

BORRÀS PENTINAT, Susana (2024). El refugio climático en la Unión Europea: la otra migración olvidada.

CORTI, J., JARILLO, A., Derecho climático europeo: políticas de la Unión y acción exterior. Ed. Tirant Lo Blanch, Valencia.

BORRÀS PENTINAT, Susana (2024). Desafíos jurídicos en el reconocimiento de los derechos de la Naturaleza en Europa: desaprendiendo la capitalización de la vida. Revista de Estudios Políticos 204:213-239- DOI:10.18042/cepc/rep.204.07.

COCCIOLO, Endrius (2024). The role of energy communities for thermal networks: An EU legal perspective. Review of European, Comparative & International Environmental Law. DOI: 10.1111/reel.12558

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

GARCÍA RUBIO, Fernando (2023). El Urbanismo del suelo urbano : por un desarrollo urbano inteligente, inclusivo y que preserve la belleza en tiempos postpandémicos

WALLENHORST, Nathanaël & WULF, Christoph (2023). Handbook of the Anthropocene: humans between heritage and future

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.