Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 160, novembre 2023

Foto de Mali Meder para Pexels

Tarragona

Informació

L'objectiu del Butlletí Informatiu del CEDAT és fer ressò i facilitar l'accés a les últimes notícies més rellevants sobre medi ambient i així contribuir a la informació i l'educació ambiental. Per aquest motiu, l'autoria dels textos publicats en el context del butlletí no pertanyen necessàriament al CEDAT, però sempre s'indica la font. Així mateix, part dels textos publicats constitueixen traduccions redactades pel CEDAT a partir del contingut original, que es pot consultar a través de l'enllaç situat sota de la traducció.

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Míriam Miranda - Fustigació

Sector de Treball: Defensora dels béns comuns i drets humans del poble Garífuna

Lloc: Hondures

Per a més informació: clibrehonduras.com

AGENDA

Workshop "Acceptabilitat social de les comunitats energètiques"

Data i lloc: 20 de novembre; Sala de Graus de la Facultad d'Economia de la URV / en línia

Organitza: Universitat Rovira i Virgili (URV)

Per a més informació: crises-deim.urv.cat

XVI Congreso Internacional SECEM

Data i lloc: del 6 al 9 de desembre; Teatre Auditori de Granollers, Carrer de Josep Torras i Bages, 50

Organitza: SECEM, Generalitat de Catalunya i Museu de Ciències Naturals de Granollers

Per a més informació: congresosecem.es

I Foro Internacional de los Espacios y Parques Naturales AIRE

Data i lloc: 13 i 14 de desembre; Centro de Exposiciones, Ferias y Convenciones de Córdoba (CEFC)

Organitza: Junta de Andalucía, Ayuntamiento de Córdoba, Diputación de Córdoba, Pomona Keepers

Per a més informació: miteco.gob.es

IX Jornada de Investigación del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Data i lloc: 14 de desembre; Centro de Visitantes de Torla (Ordesa)

Organitza: Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

Per a més informació: miteco.gob.es

NOTÍCIES

Internacional

Acció climàtica: "Prendre mesures per tancar la bretxa d'adaptació, ara", Notícies ONU, 2/11/23

En lloc d'accelerar per enfrontar el desafiament de l'augment de les emissions, el progrés en l'adaptació climàtica s'està desaccelerant en tots els àmbits, segons un informe nou publicat dijous per l'agència ambiental de l'ONU.

L'Informe sobre la bretxa d'adaptació 2023 publicat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) diu que el món no està preparat i no té ni la inversió ni la planificació necessària, cosa que ens deixa exposats a tots.

Adverteix que, en comptes d'accelerar-se, s'està estancant el progrés en l'adaptació al canvi climàtic.

L'informe d'avui mostra que la bretxa en el finançament per a l'adaptació és la més alta mai vista. El món ha de prendre mesures per tancar l'escletxa d'adaptació i aconseguir justícia climàtica", va dir el Secretari General de l'ONU, António Guterres, en comentar les conclusions de l'informe.

Foto de Pixabay

Els costos d'adaptació actualitzats per als països en desenvolupament s'estimen entre 215 mil milions de dòlars i 387 mil milions de dòlars anuals durant aquesta dècada, cosa que reflecteix estimacions més altes que les d'estudis anteriors que segurament augmentaran significativament per al 2050. 

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

  

El Fòrum de Pau de París aborda el canvi climàtic, la regulació de la IA i la cooperació global - Africanews, 08/11/23

El Fòrum per la Pau de París, que se celebrarà aquesta setmana, llançarà una "crida a l'acció" respecte al desglaç dels casquets polars i aprofundirà en la regulació de la intel·ligència artificial. El programa també inclou una conferència humanitària sobre Gaza, tot i que els detalls d'aquesta "conferència humanitària" prevista per dijous al matí no han estat revelats i s'espera que rebi una atenció important dels mitjans.

El president francès, Emmanuel Macron, juntament amb la primera ministra de Barbados, Mia Mottley, i diversos líders africans, avaluaran els avenços del "Pacte de París per a les persones i el planeta", llançat al juny.

Aquest pacte té com a objectiu proporcionar un finançament substancial per combatre la pobresa i el canvi climàtic i està en preparació per a la COP28 prevista per a principis de desembre a Dubai.

Foto de Pixabay

L'objectiu del fòrum, segons un assessor, serà demostrar que, malgrat les tensions geopolítiques, la cooperació en qüestions importants encara és possible. Independentment de les crisis que es produeixin, l'assessor va subratllar que "el gel es continua fonent".

Continuar llegint la notícia completa: africanews.com

  

"Aturem la bogeria" del canvi climàtic, declara el cap de l'ONU - Notícies ONU, 30/10/23

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va demanar dilluns al món que "aturi la bogeria" del canvi climàtic mentre visitava la regió de l'Everest al Nepal, on la fosa de les glaceres està posant comunitats senceres en risc d'extinció.

Nepal ha perdut gairebé un terç del seu volum de gel en 30 anys, i les glaceres s'estan fonent un 65% més ràpid en l'última dècada que a l'anterior.

"Les teulades del món s'estan esfondrant", va dir el cap de l'ONU, advertint que la "desaparició total de les glaceres" és encara més gran.

"Les glaceres són reservoris de gel: les que es troben aquí a l'Himàlaia subministren aigua dolça a més de mil milions de persones. Quan es redueixen, també ho fan els cabals dels rius", va afegir.

Foto de Pixabay

Les glaceres al capdamunt de l'Himàlaia alimenten grans sistemes fluvials, sustenten els cultius, el bestiar i les economies locals, en una regió que allotja més de 1.800 milions de persones.

Continuar llegint la notícia completa: news.un.org

  

Unió Europea

Els ministres de Medi Ambient de la UE acorden una reducció d'emissions del transport pesant del 45% a partir del 2030 - Renewable Energy Magazine, 17/10/23

Els ministres de Medi Ambient de la Unió Europea han acordat aquest dilluns a Luxemburg una reducció d'emissions de diòxid de carboni (CO₂) del 45% a partir del 2030 per a camions i vehicles pesants que se suma a l'objectiu de rebaixar el 15% les emissions per al 2025 ja previst.

Juntament amb aquests objectius, es planteja a més una reducció del 65% d'emissions a partir del 2035 i del 90% a partir del 2040, segons recull Europa Press.

La proposta amplia l'abast del reglament perquè gairebé tots els vehicles pesants nous amb emissions de CO₂ certificades -inclosos camions més petits, autobusos urbans, autocars i remolcs- estiguin subjectes a objectius de reducció d'emissions.

Foto de Pixabay

Això no obstant, s'aplicarà una exempció dels objectius de reducció de CO₂ establerts en el reglament als petits fabricants i als vehicles utilitzats a la mineria, la silvicultura i l'agricultura; a vehicles per a ús de les forces armades i serveis de bombers; a vehicles per a ús en protecció civil, ordre públic i atenció mèdica i a vehicles professionals com a camions d'escombraries.

Continuar llegint la notícia completa: energias-renovables.com

  

La Comissió publica recomanacions per abordar la pobresa energètica a tota la UE - Comissió Europea, 23/10/23

La pobresa energètica afecta els ciutadans de tots els països de la UE. El 2022, els alts preus de l'energia, juntament amb la crisi del cost de vida, van significar que aproximadament el 9,3% dels europeus no van poder mantenir les llars adequadament calentes, en comparació del 6,9% el 2021.

Reconeixent la necessitat d'una acció encara més coordinada per contrarestar la tendència, avui la Comissió ha publicat una sèrie de recomanacions sobre mesures i polítiques que poden adoptar els països de la UE per abordar la pobresa energètica. Protegir els ciutadans vulnerables i garantir que la transició energètica d'Europa sigui justa i equitativa és una pedra angular del Pacte Verd Europeu.

La inversió en eficiència energètica i energies renovables es troben entre les mesures estructurals incloses en la Recomanació d'avui. Aquestes mesures estan dissenyades per tenir un impacte durador, abordant les causes profundes de la pobresa energètica, com el baix rendiment energètic de les llars i els electrodomèstics, l'elevada despesa energètica en proporció als pressupostos familiars i els menors nivells d'ingressos (exacerbats per la inflació).
Foto de Pixabay

Les recomanacions van acompanyades d'un document de treball dels serveis que conté una anàlisi més detallada de les mesures recomanades.

Després de la revisió recentment adoptada de la Directiva sobre eficiència energètica que inclou, per primer cop, una definició de pobresa energètica en l'àmbit de la UE, la Recomanació també descriu com es pot diagnosticar la pobresa energètica en l'àmbit nacional.

Continuar llegint la notícia completa: energy.ec.europa.eu

   

La Comissió proposa mesures per reduir la contaminació per microplàstics procedents dels pèl·lets de plàstic - Comissió Europea, 16/10/2023

Avui, la Comissió proposa per primer cop mesures per prevenir la contaminació per microplàstics provocada per l'alliberament involuntari de grànuls de plàstic. Actualment, cada any s'alliberen al medi ambient entre 52.000 i 184.000 tones de pèl·lets a causa d'una mala manipulació al llarg de tota la cadena de subministrament.

La proposta d'avui té com a objectiu garantir que tots els operadors que manipulen pèl·lets a la UE prenguin les mesures de precaució necessàries. S'espera que això redueixi l'alliberament de pèl·lets fins a un 74%, cosa que generarà ecosistemes més nets, contribuirà que els rius i oceans estiguin lliures de plàstic i reduirà els riscos potencials per a la salut humana.

Les mesures comunes a escala de la UE també ajudaran a anivellar les condicions per als operadors. Els grànuls de plàstic són una de les fonts de contaminació microplàstica no intencional més grans.

La Comissió proposa avui que els operadors actuïn segons l'ordre de prioritat següent: prevenció per evitar possibles vessaments de pèl·lets; contenció del pèl·let vessat per garantir que no contamini el medi ambient; i, com a última opció, netejar després d'un esdeveniment de vessament o pèrdua.

Foto de Pixabay

D'aquí a 2030, els telèfons mòbils i les tauletes fabricades d'acord amb aquestes normes estalviaran gairebé 14 terawatts/hora d'energia primària cada any. Això suposa un terç de l'energia primària que aquests productes consumeixen actualment. Les noves normes també contribuiran a optimitzar l'ús de matèries primeres fonamentals i facilitaran el seu reciclatge.

Continuar llegint la notícia completa: ec.europa.eu

    

Espanya

La Fiscalia es querella contra el Litri per detreure il·legalment 2.000 milions de litres d'aigua a l'entorn de Doñana - Diario de Sevilla, 20/10/23

La Fiscalia de Medi Ambient de Sevilla ha presentat una querella contra el torero i empresari Miguel Báez 'Litri' per detracció il·legal de 2.000 milions de litres d'aigua subterrània a l'entorn de Doñana per regar prop de 400 hectàrees de secà que va transformar l'oliverar de regadiu a la finca entre Sanlúcar la Major i Húevar (Sevilla). L'actuació de la Fiscalia es deriva d'una denúncia presentada el 2021 per WWF Espanya, segons ha explicat a EFE el coordinador d'Agricultura de l'Organització, Felipe Fuentesalz, davant de la mateixa Fiscalia de Medi Ambient. 

Concretament, ha assenyalat, van denunciar "la transformació de prop de 400 hectàrees de secà a oliverar de regadiu superintensiu a la finca Carrascalejo".

Alertant que es tractaven "d'un clar exemple de transformació del paisatge tradicional i la intensificació dels cultius agrícoles especialment en regadiu a zones on realment no hi ha recursos naturals".

Foto de Pixabay

Així mateix, ha precisat que la finca "suposadament no té drets per a l'ús de l'aigua per a regadiu i tampoc no ha passat el procediment d'autorització ambiental unificada necessària per a tots els casos de transformacions de més de 100 hectàrees de regadiu".

Continuar llegint la notícia completa: diariodesevilla.es

  

Barra lliure de renovables: cada cop més sentències i manifestos contra el desenvolupament irresponsable - Jose Luis Callego, El Confidencial, 20/10/23

Mentre augmenten els errors judicials en contra, científics de tot Espanya signen un nou manifest per exigir que el desenvolupament de les energies renovables no entri en conflicte amb la protecció de la naturalesa. Les nombroses sentències que els tribunals espanyols estan emetent contra l'allau de projectes de parcs eòlics i fotovoltaics venen a demostrar que no s'està duent a terme de manera consensuada amb el territori ni des del respecte al medi ambient, la natura i la biodiversitat que acull.

Un dels darrers exemples el tenim en la decisió de l'Ajuntament de Villena, a Alacant.

Va denunciar el Ministeri de Transició Ecològica davant els tribunals per la manca de resposta al seu requeriment contra l'autorització de la planta fotovoltaica de Repsol a unes finques molt properes al bell paratge natural de Sierra Salinas, limítrof a Yecla: un espai d'alt valor ecològic per al qual ambdós municipis reclamen que es declari parc natural.

Foto de Pixabay

En el seu escrit al jutge, el consistori destaca un aspecte que es repeteix en la majoria d'expedients de denúncia davant d'aquest tipus d'actuacions: el caràcter individual de les avaluacions d'impacte ambiental presentades pels diferents projectes. I és que si es prenen d'una en una, aquest impacte és molt menor que el que genera la suma de totes en estendre's sobre milers d'hectàrees del territori que comparteixen.

Continuar llegint la notícia completa: elconfidencial.com

  

Les taxes de residus a Espanya estan lluny de complir les obligacions de la Llei de Residus - RETEMA, 02/11/23

Un nou estudi publicat per l'Observatori de la Fiscalitat dels Residus (Fundació ENT) analitza les taxes domiciliàries i comercials d'una mostra de 131 municipis, incloses totes les capitals de província. L'Observatori de la Fiscalitat dels Residus (Fundació ENT) ha publicat l'estudi dels investigadors Irene Castells, Pablo Pellicer i Ignasi Puig, titulat Les Taxes de Residus a Espanya 2023.

En la realització, s'han analitzat les taxes domiciliàries i comercials d'una mostra de 131 municipis, incloses totes les capitals de província.

Les taxes de residus són de les que més recaptació aporten als municipis, ja que financen el servei de recollida de residus, que és de prestació obligatòria i costos elevats.
Foto de Pixabay

La Llei 7/2022, de 8 d'abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, estableix que el 2025 s'ha d'instaurar de manera obligatòria "una taxa o prestació patrimonial de caràcter públic no tributària, específica, diferenciada i no deficitària" que reflecteixi el cost real de les operacions de recollida, gestió i tractament de residus.

Continuar llegint la notícia completa: retema.es

   

Catalunya

Detinguts dos homes a Lleida que transportaven il·legalment 162 quilos d'angules vives - CCMA, 02/11/23

Els Mossos d'Esquadra van detenir dilluns passat dos homes, de 36 i 50 anys, com a presumptes autors d'un delicte contra la fauna i un delicte de contraban. Els fets van passar al voltant de la una de la matinada durant un control preventiu que la policia havia muntat a la LL-12, al terme municipal de Lleida.

Els agents van detenir una furgoneta de lloguer i van veure que transportava 29 caixes de poliestirè precitades on hi havia un total de 162 quilos d'angules vives.

Tot i que es tracta d'un animal protegit, els dos ocupants del vehicle no portaven cap document que certifiqués la procedència legal dels espècimens. Davant els fets, els agents van detenir els dos homes.

Foto de Pixabay

Els dos homes viatjaven en una furgoneta sense refrigeració i cada caixa isotèrmica contenia varies safates apilades de plàstic transparent plenes d'aigua amb les angules i una petita obertura al capdamunt, i una botella amb aigua congelada al lateral per mantenir la temperatura baixa.

Continuar llegint la notícia completa: www.ccma.cat

   

Demanen 11 anys de presó per a tres directius d'IQOXE quan hi va haver l'explosió del 2020 - CCMA, 02/11/23

La Fiscalia de Tarragona demana onze anys de presó per a tres directius de la química IQOXE, on hi va haver una explosió el gener del 2020 que va causar la mort de tres persones.

El fiscal considera que l'empresa de la Canonja va entrar en una dinàmica de voler tenir més beneficis incrementant la producció i reduint costos, incloent-hi el personal.

Això, segons el fiscal, va ser determinant per posar en risc la seguretat i, en conseqüència, que es produís l'explosió del 14 de gener del 2020.

Foto de Pixabay

Els tres acusats són José Luis Morlanes, exdirector general d'IQOXE; Juan Manuel Rodríguez Prats, exdirector de planta; i Gerard Adrio, responsable de seguretat quan es va produir l'explosió.

Continuar llegint la notícia completa: www.ccma.cat

   

CEDAT

Un estudi evidencia les diferències d'aplicació del recurs de cassació autonòmica entre els tribunals superiors de justícia de les comunitats autònomes - Diari Digital Universitat Rovira i Virgili, 15/09/2023

La investigadora Lucía Casado ha guanyat el Premio Estudios Financieros 2023 en la modalitat de Dret Constitucional i Administratiu per aquest treball.

L'article de Lucía Casado, professora del Departament de Dret Públic de la URV, "Balance del recurso de casación autonómica en el ámbito contencioso-administrativo: la necesidad de una reforma urgente e inaplazable", ha estat mereixedor del Premio Estudios Financieros 2023, en la modalitat de Dret Constitucional i Administratiu, del Centro de Estudios Financieros. La recerca premiada se centra en el recurs de cassació autonòmica, transcorreguts set anys de la seva entrada en vigor, i evidencia els problemes derivats de la seva regulació insuficient.

Aquest recurs extraordinari té com a finalitat la impugnació de determinades resolucions judicials, fonamentada en la infracció de normes autonòmiques. Però "la insuficiència de regulació del recurs ha provocat que els diferents Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes facin interpretacions divergents", afirma la investigadora.

Casado subratlla que aquest escenari afecta la ciutadania, ja que l'accés o no al recurs, depèn aleshores de la interpretació donada pel Tribunal Superior de Justícia de cada comunitat autònoma.

Continuar llegint la notícia completa: diaridigital.urv.cat

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament d'Execució (UE) 2023/2449 de la Comissió, de 6 de novembre de 2023, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) 2015/757 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa als models de els plans de seguiment, els informes d'emissions, els informes d'emissions parcials, els documents de conformitat i els informes per empresa, i es deroga el Reglament d'execució (UE) 2016/1927 de la Comissió.

Per a més informació: europa.eu

Correcció d'errades del Reglament (UE) núm. 814/2013 de la Comissió, de 2 d'agost del 2013, pel qual s'aplica la Directiva 2009/125/CE del Parlament Europeu i del Consell quant als requisits de disseny ecològic per a escalfadors d'aigua i dipòsits d'aigua calenta (DO L 239 de 6.9.2013)

Per a més informació: europa.eu

Espanya

Resolució de 9 d'octubre de 2023, de la Direcció General de Política Energètica i Mines, per la qual es fixa el preu mitjà de l'energia que cal aplicar en el càlcul de la retribució del servei de gestió de la demanda d'interrompibilitat prestat pels consumidors dels sistemes elèctrics dels territoris no peninsulars als quals és aplicable l'Ordre ITC/2370/2007, de 26 de juliol, durant el quart trimestre de 2023.

Per a més informació: boe.es

Catalunya

ORDRE ACC/235/2023, de 27 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a actuacions de millora ambiental del medi nocturn i de contribució a la mitigació del canvi climàtic en la il·luminació exterior existent de titularitat pública.

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal de Justícia (Gran Sala) de 7 de febrer de 2023. Conféderation paysanne i altres contra Premier ministre i Ministre de l'Agriculture et de l'Alimentation. Petició de decisió prejudicial plantejada per Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Alliberament intencional d'organismes modificats genèticament - Directiva 2001/18/CE - Article 3, apartat 1 - Annex I B, punt 1 - Àmbit d'aplicació - Exempcions - Tècniques o mètodes de modificació genètica utilitzats convencionalment i per als que es disposa d'una àmplia experiència d'utilització segura - Mutagènesi aleatòria in vitro. Assumpte C.688/21.

Font: europa.eu 

Sentència del Tribunal Superior de Justícia (Sala Primera) de 19 de gener de 2023. Pesticide Action Network Europe ASBL i altres contre État belge. Petició de decisió prejudicial plantejada pel Conseil d'État. Procediment prejudicial - Medi ambient - Reglament (CE) núm. 1107/2009 - Comercialització de productes fitosanitaris - Article 53, apartat 1 - Situacions d'emergència en matèria fitosanitària - Excepció - Àmbit d'aplicació - Llavors tractades amb productes fitosanitaris - Neonicotinoides - Substàncies actives que presenten riscos elevats per a les abelles - Prohibició de la i de l'ús a l'exterior de les llavors tractades amb productes fitosanitaris que continguin aquestes substàncies actives - Reglament d'Execució (UE) 2018/784 i Reglament d'Execució (UE) 2018/785 - Inaplicabilitat de l'excepció - Protecció de la salut humana i animal i medi ambient - Principi de cautela. Assumpte C-162/21.

Font: europa.eu 

Espanya

Sentencia del Tribunal Supremo 104/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 2ª). Recurso de casación contencioso-administrativo nº5047/2021. Interpuesto por Aquona Gestión de Aguas de Castilla S.A.U, contra sentencia dictada por el Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León, en relación a la devolución de ingresos del Impuesto sobre Hidrocarburos.

Font: poderjudicial.es

Sentencia de la Audiencia Nacional nº 20/2023 (Sala de lo Contencioso, Sección 1ª). Recurso contencioso-administrativo nº 278/2020. Interpuesto por un grupo de herederos a cuyo favor se había transferido una concesión administrativa por la que se permitía la ocupación de una porción de playa, frente a la Orden Ministerial de 25 de septiembre de 2019 dictada por el Ministerio de Transición Ecológica, por la que se denegaba su prórroga.

Font: poderjudicial.es

Catalunya

Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña nº4365/2022 (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 2ª). Interpuesto por la Federación de Ecologistas en Acción de Cataluña contra el Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat de Cataluña por haber desestimado la adopción de planes de mejora de la calidad del aire que se había solicitado.

Font: ecologistasenaccion.org

ARTICLES

GONZÁLEZ, Rafael & PEÑA, Mario. (2023).  El Derecho Ambiental hace 60 años y hoy 

ZAPATA, Arango & FERNANDA, Luisa (2023). Perspectivas de paz y su relación con la protección ambiental en Colombia

Publicacions dels membres del CEDAT

ALBERTON, Mariachiara & COCCIOLO, Endrius (2023). Editorial: Climate change law and federalism. A comparative review from the perspective of the EU decentralized member states

CASADO, Lucía (2023). Gobiernos locales y protección del medio ambiente en España. La protección de la calidad del aire como uno de los principales desafíos de las ciudades

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

WHITE, Rob (2023). Advanced introduction to applied green criminology

MAGRANER, Teresa (2023). Análisis de la legislación energética 

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.