Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) | Universitat Rovira i Virgili

BUTLLETÍ INFORMATIU

núm. 156, juny 2023

Tarragona

Reconeixement a les persones defensores del medi ambient

Jaime León López Carmona - Assassinat.

Sector de Treball: Ambientalista i Director de la fundació protectora d'animals Amores Callejeros.

Lloc: Santa Bàrbara, Columbia.

Per a més informació: elcolombiano.com

 

Diana Carolina Rodríguez Madrigal - Assassinat.

Sector de Treball: Lideresa ambiental i de la JAC de la sendera La Florida al municipi de Sant Caietà i delegada d'ASSOJUNTAS, de l'àrea Metropolitana de la ciutat de Cúcuta.

Lloc: Sant Caietà, Colòmbia.

Per a més informació: eltiempo.com

AGENDA

Asturforesta 2023.

Data i lloc: 15,16 i 17 de juny de 2023; Muntanya Armayan, Tineu, Astúries, Espanya.

Organitza: Ajuntament de Tineo.

Per a més informació: asturforesta.es

 

III Jornada Jurídica d'actualització en matèria d'avaluació ambiental "Evaluación ambiental: apostando por un desarrollo integrador y sostenible. Equilibrio y protección".

Data i lloc: 20 juny de 2023; Consell Municipal de Tenerife (online), Espanya.

Organitza: l'Oficina de Suport Tècnic Jurídic a la Comissió d'Avaluació Ambiental de Tenerife, Direcció Insular de Planificació del Territori i Patrimoni Històric del Cabildo Insular de Tenerife.

Per a més informació: esetec.es

 

6th IWA International Conference on eco-Technologies for Wastewater Treatment.

Data y lloc: del 26 al 29 de juny del 2023; Girona, Espanya.

Organitza: Universitat de Girona (UdG), Catalan Institute for Water Research (ICRA).

Per a més informació: ecoestp2023.org

 

H2V Insights Lima 2023.

Data i lloc: 20 juliol de 2023; Lima, Peru.

Organitza: INNOVATION EVENTS SAC, Membre del Grup empresarial CGS EVENTS.

Per a més informació: h2-latamsummit.com  

NOTÍCIES

Internacional

Rècord de 60.9 milions de nous desplaçaments interns el 2022: Informe de l'IDMC.

El 2022, es van registrar una sorprenent xifra de 60,9 milions de nous desplaçaments interns, cosa que representa un augment del 60% en comparació de l'any anterior i la xifra més alta mai reportada, segons l'Informe Mundial sobre Desplaçament Intern (GRID) 2023 , recent publicat pel Centre de Monitorització de Desplaçaments Interns (IDMC).

Foto de Doğan Ateş: https://www.pexels.com/es-es/foto/pareja-amor-niebla-personas-11660395/

El conflicte i la violència van desencadenar 28,3 milions de desplaçaments, la xifra més alta en una dècada. A més, els desastres naturals van provocar 32,6 milions de desplaçaments, amb esdeveniments significatius com les inundacions al Pakistan i el tifó Noru a les Filipines. L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), col·laboradora del GRID de l'IDMC, va donar suport a la precisió de les dades a través de la Matriu de Seguiment de Desplaçament (DTM), la font més gran de dades primàries sobre desplaçament intern al món.

Foto de Doğan Ateş

A causa de la intensitat creixent dels perills naturals enmig del canvi climàtic, s'anticipa un increment en el nombre de desplaçaments interns. El Banc Mundial adverteix que si no es prenen prou mesures contra el canvi climàtic, fins a 216 milions de persones es podrien convertir en migrants climàtics interns per al 2050.

L'informe d'aquest any posa un èmfasi especial en la inseguretat alimentària com un factor important en relació amb el desplaçament intern, impulsada pels impactes continus del canvi climàtic, els efectes residuals de la pandèmia, la inestabilitat econòmica i l'augment dels preus dels aliments.

Continuar llegint la noticia completa: iom.int, cedat.cat

 

Dia Mundial del Medi Ambient 2023.

Cada any es produeixen més de 400 milions de tones de plàstic a nivell global, menys del 10% dels quals es recicla.

Això ha generat una crisi ambiental, ja que s'estima que entre 19 i 23 milions de tones de residus plàstics acaben en cossos aquàtics, i les partícules de microplàstics són presents en aliments, aigua i aire.

Aquesta contaminació plàstica no només perjudica la salut humana i la biodiversitat, sinó també afecta des dels cims de les muntanyes fins al llit marí. 

En aquest context, el Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat cada 5 de juny des del 1973 i organitzat aquest 2023 per Côte D'Ivoire, busca mobilitzar iniciatives ambientals transformadores a nivell global.

Foto de Catherine  Sheila

En complir el seu 50è aniversari, aquest esdeveniment, impulsat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, convida governs, sector privat i ciutadania a implementar mesures efectives per fer front a aquesta crisi, fent més rellevant que mai el compromís de tots per una vida sostenible en harmonia amb la natura.

Continuar llegint la noticia completa: un.org

 

Un algoritme brasiler pretén projectar el futur de la selva amazònica i predir canvis en la captura de carboni.

Un grup d'investigadors de la Universitat Estatal de Campinas (UNICAMP), a l'estat de São Paulo, Brasil, ha desenvolupat un algorisme que projecta el futur de la vegetació a l'Amazònia, presentant escenaris de transformació del bosc impulsats pel canvi climàtic. 

Un dels resultats mostra que un clima més sec a la regió, amb una caiguda del 50% a les precipitacions, podria incrementar la diversitat però reduir el nivell d'emmagatzematge de carboni.

L'emmagatzematge de diòxid de carboni (CO2) a les arrels augmentaria, però l'absorció de CO2 en fulles, tiges i troncs, que tenen més capacitat d'emmagatzematge, disminuiria.

Foto de Tom Fisk

L'algoritme, anomenat CAETÊ, que significa "bosc verge" a Tupi-Guarani i és un acrònim de CArbon and Ecosystem functional Trait Evaluation model, és el primer d'aquest tipus dissenyat exclusivament per a Brasil. CAET simula fenòmens naturals utilitzant equacions matemàtiques alimentades amb dades ambientals com precipitacions, radiació solar i nivells de CO2.

Continuar llegint la noticia completa: agencia.faresp.br

 

Unió Europea

Setmana Verda de la UE: Natura, medi ambient i acció pel clima, guanyadors dels Premis LIFE 2023.

Els projectes guanyadors dels Premis LIFE 2023 de la Unió Europea es van donar a conèixer a la Setmana Verda de la UE.

Entre aquests destaquen la reintroducció de linxs eurasiàtics a boscos, la potenciació de l'agricultura mitjançant bioestimulants d'alta tecnologia i l'adaptació al canvi climàtic d'una de les ciutats més grans d'Europa.

Els premis LIFE reconeixen èxits destacats en tres categories: protecció de la natura, medi ambient i acció climàtica.

Foto de Markus Spiske

A més, el Premi Ciutadans LIFE, atorgat per votació pública, va ser per al Projecte LIFE TECMINE, que cerca millorar les activitats de restauració minera en àrees forestals mediterrànies mitjançant tècniques de restauració innovadores i altament transferibles.

Els guanyadors d'aquest any inclouen el projecte LIFE Luchs Pfälzerwald, que va reintroduir linxs eurasiàtics a la Reserva de la Biosfera del Bosc del Palatinat a Alemanya, el projecte LIFE Plants for Plants, que va desenvolupar nous 'bioestimulants' a base de plantes per a l'agricultura convencional a sis països europeus, i el projecte LIFE METRO ADAPT, que va implementar estratègies i mesures per millorar l'adaptació al canvi climàtic a Milà, la segona ciutat més gran d'Itàlia, mitjançant la gestió d'aigua i solucions basades en la natura. El jurat va elogiar els tres projectes guanyadors per la seva contribució excepcional al progrés ambiental, econòmic i social.

Continuar llegint la noticia completa: environment.ec.europa.eu.

 

El Parlament mostra targeta vermella a la descontrolada indústria de la moda.

L'1 de juny, el Parlament Europeu va enviar un missatge clar a la indústria de la moda: cal transformar-ne les pràctiques perjudicials i respectar els drets socials i el medi ambient.

Una majoria de 600 eurodiputats de tots els grups polítics van votar a favor de la posició del Comitè de Medi Ambient per abordar l'impacte negatiu i en gran mesura no regulat de la indústria de la moda. 

Ara cal implementar legislació per abordar el problema central de la indústria: la sobreproducció desmesurada de béns tèxtils.

Fa un any, la Comissió Europea va presentar una proposta per a la seva Estratègia de Tèxtils Sostenibles i Circulars.

Ara, la Comissió i els Estats membres han de convertir l'ambició política en responsabilitat 

Foto de BOOM 

Emily Macintosh, Oficial Sènior de Política de Tèxtils a l'EEB, va destacar la necessitat que les empreses assumeixin el cost del malbaratament tèxtil que generen, especialment per finançar la càrrega de gestió de residus que suporten països com Ghana i Kenya, que reben quantitats ingents de roba de segona mà exportada des d'Europa. Valeria Botta, Cap de Protecció i Restauració de la Natura a ECOS, va reiterar la necessitat d'un canvi a la indústria tèxtil, destacant la urgència de prohibir la pràctica no ètica de destruir productes no venuts i no utilitzats.

Continuar llegint la noticia completa: eeb.org

 

Espanya

La primavera del 2023 va ser la més càlida i segona més seca de la sèrie històrica. AEMET presenta el balanç climàtic de la primavera, la predicció per a l'estiu i l'informe sobre l'estat del clima d'Espanya 2022.

La primavera del 2023 ha estat qualificada com la més càlida i la segona més seca de la sèrie històrica, segons el balanç de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

La temperatura mitjana registrada a l'Espanya peninsular durant aquesta estació va ser de 14,2 ºC, superant en 1,8 ºC la mitjana del període de referència 1991-2020 i en 0,3 ºC a la primavera més càlida fins ara, que va ser a 1997.

Els mesos de març i abril van ser especialment càlids, amb març sent el tercer més càlid i abril el més càlid de la sèrie històrica, presentant temperatures superiors en 3 ºC a la mitjana.

Foto de Elina Sazonova

Pel que fa a les precipitacions, la primavera del 2023 va ser molt seca, amb una precipitació acumulada a l'Espanya peninsular de 95 l/m², cosa que representa únicament el 53% del valor normal del període de referència 1991-2020. Aquest període es va convertir en la segona primavera més seca de la sèrie històrica, només superada per la primavera del 1995. Aquest dèficit de precipitacions ha mantingut Espanya en la situació de sequera meteorològica que va començar a l'hivern del 2021-2022. Per a l'estiu del 2023, els models de predicció estacional apunten a una probabilitat d'entre 50 i 60% que sigui més càlid del que és normal a la península, i d'entre 40 i 50% que les precipitacions quedin per sobre del que és normal .

Continuar llegint la noticia completa: ecoticias.com  

 

Els veïns del Nord-est de Segòvia es concentren a Sepúlveda contra el projecte miner que amenaça la seva forma de vida.

El 10 de juny passat, aproximadament 400 veïns del Nord-est de Segòvia es van congregar a la Plaça d'Espanya de Sepúlveda per expressar la seva oposició al projecte d'una mina de quars a cel obert.

La mina, que s'estendria sobre 4.072 hectàrees amb una àrea explotable de gairebé 2.200 hectàrees, amenaça els recursos agrícoles, ramaders i turístics de la regió, i podria afectar diversos municipis com Sepúlveda (Duratón), Barbolla, Duruelo, Castillejo de Mesleón, Sotillo, Cirerer de Baix i Cirerer de Dalt. La protesta va ser organitzada per la Plataforma contra la Mina a Cel Obert al Nordeste Segoviano, que sosté que la mina no només amenaça la seva forma de vida, sinó també el medi ambient i jaciments arqueològics valuosos.

Foto de Vlad Chețan

La Plataforma es va crear el març del 2023 quan la ciutadania va tenir coneixement del projecte, i compta amb el suport d'agricultors, ramaders, caçadors, ecologistes, residents, visitants i els alcaldes dels municipis afectats. El projecte miner és una iniciativa de l'empresa Explotació de Roques Industrials i Minerals, SA (ERIMSA), de La Corunya, propietat de la companyia noruega Elkem, l'accionista majoritari de la qual és el grup xinès National Bluestar. El projecte també ha despertat la preocupació que, en cas d'afectar el conjunt hidrològic del riu Duratón, podria perjudicar el Parc Natural de les Hoces del Río Duratón, situat a menys de 10 quilòmetres de la zona d'explotació.

Continuar llegint la noticia completa: efeverde.com

 

El 88% de les aigües de bany espanyoles són "excel·lents", segons l'Agència Europea de Medi Ambient.

Segons un informe de l'Agència Europea de Medi Ambient (EEA), el 88,2% de les zones de bany a Espanya presenten una qualitat d'aigua "excel·lent", mentre que un altre 7,6% ha estat qualificat com a "bo".

Tot i això, un 1,7% i un 1,6% de les zones analitzades van ser qualificades amb una qualitat "suficient" i "pobre" respectivament.

De les 2.268 zones de bany analitzades al país el 2022, la gran majoria eren costaneres (1.987 casos), i 281 eren zones de bany interiors.

En total, s'han recollit 24.037 mostres per avaluar la qualitat de les aigües de bany a Espanya.

Foto de Daniel  Jurin

L'informe també va destacar que la qualitat de les aigües de bany costaneres a Espanya és superior a les de les aigües de bany interiors, amb un 92,8% de les primeres qualificades com a "excel·lents" davant d'un 55,9% en el segon cas.

Continuar llegint la noticia completa: eeuropapress.es

 

Catalunya

Catalunya invertirà 50 milions d'euros a retirar l'amiant de les cobertes i instal·lar-hi plaques fotovoltaiques.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va anunciar el 24 de maig de 2023 l'obertura de sol·licituds per als ajuts destinats a la retirada de residus de materials d'aïllament i de la construcció que contenen amiant ia les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic a cobertes afectades.

El termini de presentació de sol·licituds serà de dos mesos.

Aquesta convocatòria es divideix en dues línies d'ajuda. La primera, amb un pressupost de 10 milions d'euros, està destinada a retirar els residus d'amiant en habitatges particulars i la poden sol·licitar persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de veïns.

En una iniciativa pionera, la convocatòria del 2023 també ha reservat 40 milions d'euros per a l'extracció i la gestió de l'amiant, així com per a la instal·lació de plaques d'autoconsum fotovoltaic als mateixos edificis on es realitzi o s'hagi realitzat alguna activitat econòmica.

Aquest ajut està dirigit a edificis que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agrícoles.

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha creat una pàgina web específica amb tota la informació sobre aquests ajuts.

Photo by Thiago  Matos

Aquesta convocatòria forma part del programa "Amiant per Plaques", impulsat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc del Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant a Catalunya, aprovat el 21 de març.

Continuar llegint la noticia completa: retema.es

 

Les emissions de CO2 a Catalunya van augmentar més del 3% l'any passat, segons un nou càlcul.

Segons el grup Renovem-nos, les emissions de CO2 a Catalunya van augmentar més del 3% l'any passat. El 2020, any marcat per la pandèmia de Covid i les mesures de confinament, les emissions a nivell global van caure un 7% segons el Global Carbon Project, i a Catalunya la reducció va ser encara més gran, arribant al 9%.

Tot i això, el grup destaca la necessitat de dades més actualitzades per implementar mesures efectives contra l'escalfament global. Segons els seus càlculs, després de la pandèmia, les emissions van augmentar un 1,9% el 2021 i s'estima que el 2022 haurien pujat fins a un 3,1%.

Renovem-nos denuncia que Catalunya no segueix el camí per limitar l'escalfament global establert pel Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) ni per l'acord de la Cimera del Clima de París.

Foto de Khunkorn Laowisit

Actualment, Catalunya es proposa reduir les emissions per al 2030 en un 36% respecte del 2019, molt per sota del mínim que estableix l'IPCC que és, almenys, del 43%. Per assolir aquest objectiu, les emissions s'haurien de reduir més del 6,2% per any.

Continuar llegint la noticia completa: ccma.cat

 

CEDAT

El CEDAT participa a la redacció de la proposta del Tractat Internacional de Plàstics que es debat a l'ONU.

La Professora Aitana de la Varga Pastor, del Departament de Dret Públic de la URV i també investigadora del CEDAT (Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona), va participar en la redacció del text del Tractat Internacional de Plàstics de París, que va ser discutit a l'ONU.

Aquesta proposta, que es va presentar a París entre el 22 i 26 de maig del 2023, té com a objectiu abordar la creixent crisi de contaminació plàstica en els entorns terrestres, atmosfèrics i aquàtics.

Segons dades de l'ONU, cada any arriben als oceans vuit milions de tones de plàstic, una xifra que es podria triplicar el 2040 si no es prenen mesures urgents. El projecte JustCircular, dirigit per la professora de la Varga i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, cerca aportar solucions jurídiques a aquest problema ambiental.

Aitana de la Varga Pastor

En aquest projecte hi participen onze investigadors de diferents universitats, treballant en col·laboració per abordar la problemàtica dels residus plàstics. "Cal unir esforços per fer front als efectes devastadors dels plàstics i aconseguir com més aviat millor una regulació global", ha conclòs la professora de la Varga.

Continuar llegint la noticia completa: cedat.cat

 

Lucía Casado, nomenada com a secretària de l'IU-RESCAT.

Nomenament de la Dra. Lucia Casado, professora del departament de Dret Públic i investigadora del CEDAT, com a secretària de l'Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT).

IU-RESCAT és un institut de recerca per coordinar i potenciar les actuacions de la URV destinades a fomentar, mitjançant la investigació, la transferència i la docència la consecució dels ODS de l'Agenda 2030 de les Nacions Uniques per al desenvolupament sostenible i, molt especialment, afrontar els reptes del canvi climàtic i la transició energètica tan importants per fer front a la dinàmica d'un món canviant.

Continuar llegint la notícia completa: cedat.cat

 

Dra. Lucia Casado

 

Un informe de la Clínica Jurídica Ambiental de la URV determina que es poden demanar responsabilitats a la indústria pel vessament de microplàstics.

L'informe de la Clínica Jurídica Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV), desenvolupat per estudiants del Màster en Dret Ambiental i supervisat pels tutors Aitana De la Varga i Juan José Pernas, conclou que es pot responsabilitzar legalment a les indústries pel abocament de microplàstics.

En col·laboració amb l'ONG Good Karma Projects, els estudiants van analitzar els vessaments de pèl·lets de plàstic a la costa de Tarragona i les lleres dels rius propers al complex petroquímic.

Tot i que no hi ha una regulació específica per a aquesta problemàtica, l'informe destaca que la indústria petroquímica pot ser considerada responsable, ja que els microplàstics són residus provinents del procés productiu.

Aitana De la Varga, una dels tutors del projecte, sosté que, tot i que la indústria sembla disposada a millorar, les accions que es prenen a la pràctica són insuficients o massa lentes.

S'han proposat a Good Karma Projects dues actuacions concretes: sol·licitar innovacions legislatives i demanar responsabilitats per l'abocament il·legal de residus.

Foto de Thiago  Matos

Els representants de Good Karma asseguren que l'informe els ha ajudat a entendre el context legal de la problemàtica i explorar noves línies de treball per al futur. L'objectiu és promoure la regulació d'aquesta situació, visibilitzar el problema i compartir els resultats dels estudis recents.

Continuar llegint la noticia completa: cedat.cat, diaridigital.urv.cat

 

NORMATIVA

Unió Europea

Reglament (UE) 2023/966 de la Comissió, de 15 de maig de 2023, pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 338/97 del Consell a fi de reflectir les esmenes adoptades a la dinovena reunió de la Conferència de les Parts a la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres.

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

 

Decisió (UE) 2023/1034 del Consell, de 22 de maig de 2023, relativa a la presentació, en nom de la Unió Europea, d'una proposta d'esmena a l'apèndix I del Conveni sobre conservació de les espècies migratòries de la fauna silvestre, amb motiu de la catorzena sessió de la Conferència de les Parts.

Per a més informació: eur-lex.europa.eu

 

Decisió d'Execució (UE) 2023/1060 de la Comissió, de 30 de maig de 2023, relativa a una norma harmonitzada aplicable als mètodes d'assaig i requisits per demostrar que els taps i les tapes de plàstic romanen units als envasos de begudes, elaborada en suport de la Directiva (UE) 2019/904 del Parlament Europeu i del Consell.

Per a més informació: eur-lex.europa.eu   

 

Espanya

Reial Decret 406/2023, de 29 de maig, pel qual es modifiquen el Reial Decret 266/2021, de 13 d'abril, pel qual s'aprova la concessió directa d'ajuts a les comunitats autònomes ia les ciutats de Ceuta i Melilla per a l'execució de programes d'incentius lligats a la mobilitat elèctrica (MOVES III) dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu; el Reial decret 1124/2021, de 21 de desembre, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes ia les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a l'execució dels programes d'incentius per a la implantació d'instal·lacions d'energies renovables tèrmiques a diferents sectors de l'economia, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; i el Reial decret 263/2019, de 12 d'abril, pel qual es regula el Programa d'ajudes per a actuacions d'eficiència energètica a PIME i gran empresa del sector industrial.

Per a més informació: boe.es

 

Decret llei 1/2023, de 30 de gener, de mesures extraordinàries i urgents per a la protecció de la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) i per a la prevenció i lluita contra les espècies de la família Colubridae sensu batec.

Per a més informació: boe.es  

 

Catalunya

ACORD GOV/127/2023, de 6 de juny, pel qual s'aprova el Pla d'estalvi i eficiència energètics als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la transició energètica de Catalunya, per al període 2023- 2027 (GENERCAT 2023-2027).

Per a més informació: gencat.cat

 

RESOLUCIÓ ACC/2048/2023, de 9 de juny, per la qual s'actualitzen els estats de sequera pluviomètrica en diverses unitats d'explotació i es declara l'alerta per sequera hidrològica a la unitat d'explotació del Consorci d'Aigües de Tarragona.

Per a més informació: gencat.cat

JURISPRUDÈNCIA

Europa

Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (Sala segona) de 25 maig de 2023. Petició de decisió prejudicial plantejada pel Verwaltungsgericht Wien (Tribunal Regional del Contenciós-Administratiu de Viena, Àustria). Procediment prejudicial - Medi ambient - Directiva 2011/92/UE - Avaluació de les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el medi ambient - Articles 2, apartat 1, i 4, apartat 2 - Projectes inclosos a l'annex II - Projectes d'urbanitzacions - Examen mitjançant llindars o criteris - Article 4, apartat 3 - Criteris pertinents de selecció establerts a l'annex III - Article 11 - Accés a la justícia. Assumpte C‑575/21. La petició s‟ha presentat en el context d‟un litigi entre WertInvest Hotelbetriebs GmbH i el Magistrat der Stadt Wien (Administració municipal de Viena, Àustria) en relació amb una sol·licitud d‟autorització d‟un projecte urbanístic.

Fuente: curia.europa.eu

 

Espanya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura 254/2023 (Sala del Contenciós). Recurs contenciós administratiu d'Apel·lació 26/2023. La Sala Contenciosa Administrativa acorda que cal l'avaluació ambiental prèvia a l'atorgament de permís per fer els sondejos. En una segona sentència la Sala confirma la sentència 150/2022 de 19 de desembre de 2022 que denegava el permís de recerca Valdeflorez.

Font: poderjudicial.es

 

Catalunya

Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (Sala Contenciosa Administrativa, Secció Segona) núm. 2362/2023, de 30 de març de 2023. Recurs SALA TSJ 630/2021 - Recurs ordinari nº 42/2021, interposat per AJUNTAMENT DE CASTELLFOLLIT DEL BOIX, contra DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICS AMBIENTALS I MEDI NATURALDEP. sobre la viabilitat de l'emplaçament del projecte de Planta solar fotovoltaica "Castellfollit", de 45,33 MWp i estimant les al·legacions segona i tercera, modificar l'Acord anterior de 5 d'octubre del 2020.

Font: poderjudicial.es

ARTICLES

MULÀ, Anna (2023). Revisió dels Reglaments (UE) 2018/841 i 2018/842: enduriment de les obligacions dels Estats membres per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle

GARCÍA DE CAL, José Luis (2023). Règim jurídic aplicable a les pròrrogues de les concessions anteriors a la Llei de 1988 que habiliten la ubicació d'indústries en el demani costaner: a propòsit de les STS 796/2023 i 805/2023, de 6 de març de 2023 (Cas ENCE)

Publicacions dels membres del CEDAT

DE LA VARGA PASTOR, Aitana (2021). La Responsabilitat Ampliada del Productor com a instrument per assolir una efectiva economia circular. Aproximació a la legislació de la UE i la llei de residus i sòls contaminats de l'Estat espanyol.

Publicacions recentment adquirides disponibles al CRAI

Richardson, Whitney; Bustos, Camila (2023). Implementing Nature's Rights in Colombia: The Atrato and Amazon Experiences

Moreno Molina, Ángel Manuel (2023). El dret del canvi climàtic: reptes, instruments i litigis.

 
Si no desitja seguir rebent aquest bulletí: clicar AQUÍ(ELIMINAR)
El Butlletí Informatiu és un servei gratuït del Centre d'Estudis de Dret Ambiental Alcalde Pere Lloret (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili.
Per a qualsevol comentari o suggeriment, enviï'ns un email a: cedat(ELIMINAR)@urv.cat.